"Het hoeft allemaal niet meer zo perfect!"

Dit blog is geschreven door Yura Boerma van MAMcoaching: “Ik coach al 5 jaar moeders die worstelen met de balans tussen werk en gezin. Veel vrouwen gebruiken de coaching als een herijkpunt in hun leven, om een ‘nieuw begin’ te maken. De keuzes die ze voorheen hadden gemaakt, geven hen het gevoel vast te zitten en dat het niet anders kan. Ze ‘moeten’ veel en hebben het gevoel geleefd te worden. Samen met mij onderzoeken ze tijdens een coachwandeling wat ze cht belangrijk vinden en gaan leven, werken en opvoeden vanuit hun hart, vanuit hun levenswaarden. Happy moms = happy work = happy kids = happy life!

Haar blog gaat over: Schuldgevoel en twijfel…

Wij moeders zijn druk, elke dag weer. En als je niet uitkijkt ga je mee in de waan van de dag en laat je je meeslepen door alles wat er nog gedaan moet worden!
Let op het woord moeten, want dat kan jou al snel het gevoel geven dat je geleefd wordt. Vooral als je vindt dat alles altijd perfect moet zijn, zoals bij Valerie (30 jaar, ondernemer, 
3 kinderen). Een tijdje geleden kwam ze bij me voor een coachgesprek. 

Al wandelend vertelt Valerie dat het ze het belangrijk vindt dat er harmonie, liefde en evenwicht is in haar gezin. “Ik ben wat dat betreft echt een huismus en wil een fijne sfeer creren in huis, zodat iedereen het naar de zin heeft. Maar als ik dan merk dat mijn jongste – die nog een baby is - ’s avonds alle aandacht opeist omdat hij naar de kinderopvang is geweest en moe is, dan voel ik me enorm schuldig. Naar hem, maar ook naar mijn andere kinderen”. Ik vraag haar waar dat schuldgevoel vandaan komt. “Ik heb gewoon een bepaald beeld in mijn hoofd van mijn leven, met mijn man en kinderen, n mijn bedrijf. Het liefst doe ik alles voor de volle 100%. Ik houd er niet van als er iets fout gaat. Toen wij nog met z’n tween waren, voldeed ons leven ook volledig aan dat plaatje in mijn hoofd. Het was perfect! Maar nu, met drie kinderen, denk ik wel eens dat ik het allemaal niet meer goed kan doen. En dan begin ik dus te twijfelen en me af te vragen of ik wel de goede keuzes heb gemaakt”.

Andere keuzes die beter passen

Na een paar gesprekken blijkt dat de waarden in Valerie’s leven zijn veranderd, nadat ze moeder is geworden. Door zo’n nieuwe rol in je leven, is het logisch dat er nieuwe waarden bijkomen. Het leven is dynamisch en Valerie merkt dat ze nu andere keuzes maakt dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Dat heeft alles te maken met wat belangrijk is op dat moment. “Ik zie nu in dat ik ook andere keuzes mag maken in vergelijking met de tijd dat ik nog geen moeder was. Keuzes die beter bij deze levensfase passen, zodat niet alleen de kinderen lekker in hun vel zitten maar ik ook! Ik merk dat het ook zijn weerslag heeft op mijn bedrijf. 

Yura: "Gaandeweg de gesprekken leer je door de waarden in je leven (dat wat je echt belangrijk vindt) te onderzoeken en daarvan bewust te zijn en sta je heel anders in het leven. En maak je keuzes die goed voelen, waar je helemaal achter staat. En dan is het ook makkelijker om met schuldgevoel om te gaan, omdat dit minder is geworden doordat je doet wat er cht toe doet voor jou!

Valerie: "Doordat ik niet meer zo’n schuldgevoel heb, functioneer ik weer prima en kan ik mijn prioriteiten beter stellen. En dat komt omdat ik de illusie van het perfecte leven los heb gelaten, want die bestaat niet. Ik maakte van kiezen vaak een te groot ding. En dacht nog steeds dat we ons leven volmaakt zouden kunnen leiden – als k maar de juiste keuzes maakte. Nu geniet ik meer van de onvoorspelbaarheid van de kinderen, van ons gezin en hoeft het allemaal niet zo perfect!”

Het complete verhaal van Valerie vind je terug in mijn e-book ‘7 tips voor meer balans tussen werk & gezin’. Het is tot 1 juli 2015 gratis te downloaden via deze link:

http://bookboon.com/nl/7-tips-voor-meer-balans-tussen-werk-en-gezin-ebook
Na 1 juli 2015 wordt het een Premium e-book en betaal je € 3,99.
Meer informatie over balans- & wandelcoach en stresscounselor Yura Boerma vind je op www.mamcoaching.nl

Voor moeders die de juiste balans zoeken

Copyright Yura Boerma
15 juni 2015