TIP: Ik pers om de dag voor bij het ontbijt 2 sinaasappels uit voor mijn dochtertje. Vervolgens zeef ik het sap want de "vieze dingetjes" vindt ze niet lekker. Maar zo krijgt ze wel mooi om de dag haar vitamientjes binnen! En samen met andere vitamientjes komt het allemaal best goed.

Er is altijd wel tijd om samen even te knutselen met je kind(eren). Op een woensdagmiddag, in het weekend, of eventjes als je een half uurtje quality time aan je kinderen wilt besteden. Hierbij wat ideetjes. Veel plezier samen!

Schaats knippen, kleuren, versieren of verven

Teken op wit papier een grote schaats.
Nu kun je beginnen met het inkleuren ervan met stiften, kleurpotloden of krijtjes. Maar als je zin hebt kun je natuurlijk ook de verfdoos en kwasten erbij pakken!

Als je klaar bent (en de tekening droog is) maak je gaatjes en dan kun je daar een leuk touwtje doorheen trekken voor de 'veter'. Ook kun je de schaats nog uitknippen en op een ander - gekleurd - vel papier plakken. Hang de tekening op in de keuken en je hebt er een mooie herinnering bij!
Veel plezier!

Paddestoel maken om op te eten!

Nodig: eieren, tomaten, mayonaise, tandenstoker en een komkommer.
Hoe: kook eerst de eieren hard (circa 8 minuten) en spoel ze direct af met koud water. Van een hardgekookt ei snij je aan de onderkant een klein kapje af zodat het ei goed blijft staan. Vervolgens halveer je een tomaat, hol je hem uit en zet je hem als hoedje op het ei. Je steekt een tandenstoker door de tomaat heen, in het ei, zodat ze goed aan elkaar vast blijven zitten. Bovenop de tomaat zet je met een tube mayonaise witte stippen. Eventueel kun je de paddestoel op een plakje komkommer zetten.

Herfstslinger maken

Nodig:  herfstbladeren, stevig garen en een stompe naald.
Dit is heel erg leuk en eenvoudig om samen met je zoon/dochter te doen. Eerst natuurlijk lekker in het bos gaan wandelen en niet vergeten een tas mee te nemen! De eerste keer toen ik dit deed dacht ik dat ik alles wel in mijn handen zou kunnen dragen, totdat mijn dochtertje erg enthousiast met van alles aan kwam dragen zoals takjes, kastanjes etc. Nu ligt er standaard een tas in mijn auto… Goed, in het bos dus mooie herfstbladeren zoeken en dan lekker naar huis, leuk met een muziekje aan lekker gaan knutselen.
Hoe: maak een ophanglusje aan een kant van je garen. Rijg vervolgens de bladeren aan het touw. Maak een mooie slinger door de bladeren af te wisselen in kleur. Als je wilt kun je ook nog in groen of rood papier grote letters HERFST uitknippen en ertussen rijgen. Nu kun je slinger ophangen aan het raam, of op de kamer van je dochtertje of zoontje natuurlijk!

Knutselen met Juf Sanne

Op de site van Juf Sanne vind je echt heel veel knutselideetjes (en niet alleen over de herfst trouwens!).

Voor de herfst zijn zowel ruimtelijk als op het platte vlak tips te vinden,. maar ook lesideetjes (die ook heel leuk zijn om thuis te doen(, versjes, diverse downloads,, herfstmemory, woordbladen: en allemaal over de herfst. Link naar de site: www.jufsanne.com/herfst/herfstindex.htm

Smulketting voor vogels 

Wat heb je nodig: naal, sterk stuk draad en lekkere dingen voor vogels (zie omschrijving). Neem de naald en doe het draad eraan. Zorg dat je veel lekkere dingen voor vogels hebt, bijvoorbeeld: stukjes appel, stukjes wit brood, stukjes bruin brood, pinda's in de dop (ongebrand, voor de vogels), gepelde pinda's, stukjes wortel.

Zo maak je het: Rijg de hapjes aan het draad. Je kunt de verschillende hapjes afwisselen, zodat er een vrolijke ketting uitkomt. Let er wel op dat je genoeg draad aan de beide uiteinden overhoudt om de ketting op te hangen. Je kunt de ketting als hij klaar is tussen twee bomen ophangen, of aan een vogelvoederhuisje zoals op de foto. Voor nog meer herfstknutsels: www.knutselidee.nl/startthema.htm

Van alles over herfst

Voor nog meer knutsels kun je ook even kijken op http://webje-herfst.yurls.net/ en http://herfst.yurls.net.

Je vindt er van alles over herfst: filmpjes, uitleg over herfst, proefjes, een spel, mandala kleurplaten, verhalen, versjes; je kunt het zo gek niet bedenken. Snel kijken dus want er is altijd wel wat voor je bij.

Paddestoel maken van papier

Nodig: toiletrol of keukenrol (voor grote paddestoel), schoteltje, Rood karton, wit vel papier, watjes, schaat, pen en lijm.
Hoe: Beplak de toiletrol met wit papier. Knip nu een grote cirkel (van ongeveer 20 cm doorsnede) uit rood karton. Knip hem langs de rand tot het midden zodat je het over elkaar heen kunt plakken en een ‘chinees hoedje’ krijgt.
Maak van watten kleine propjes en plak deze op de rode cirkel. (Maar je kan de witte stippen ook verven natuurlijk). Plak de cirkel met watten op de toiletrol.
Je kan deze paddestoelen ook bewoonbaar maken door er een deurtje uit te knippen. Wij hebben thuis de paddestoel nog op een vel papier geplakt en er allerlei bloemetjes/gras bij gedaan.

Veel plezier!