Vliegen met kinderen? Bereid je goed voor!  

Waarom zou je met de kinderen op een lange autovakantie gaan nu er zoveel goedkope vliegtickets te krijgen zijn? Voor ons is het al geen pretje om urenlang in de file op de autoroute du soleil te staan, voor de kinderen is het helemaal een ramp. En als ze dan ook nog eens vanaf de achterbank gaan jengelen is de schade niet te overzien. Nee, vliegen is een prima manier om met kleine kinderen op vakantie te gaan. Maar het is wel verstandig om je goed voor te bereiden.

Belangrijk is om de kinderen van tevoren goed uit te leggen wat er allemaal staat te gebeuren, zodat ze niet gestresst raken. De eerste keer vliegen is voor kinderen immers een grote belevenis, maar de drukte op het vliegveld en in de rij voor de bagagecheck komt in hun fantasie ook niet voor.

Spelletjes
Omdat kinderen niet zijn geconditioneerd om urenlang op een stoel (in het vliegtuig of bij de gate) te zitten hebben zij afleidingsmateriaal nodig. Leesboekjes, kleurprenten en speelgoed waar zij een ander niet mee tot last kunnen zijn bijvoorbeeld, maar ook een mobiele spelcomputer doet het natuurlijk heel goed. Ook als je thuis strakke afspraken hebt gemaakt omtrent het gebruik van de spelcomputer: haal je je hand over het hart, het is tenslotte vakantie! Als je bijvoorbeeld in het bezit van een iPad bent, zet er dan een paar leuke kinderfilms op.

Check op tijd in
Als je een wiegje nodig hebt in het vliegtuig, geef dat dan ruim van tevoren aan: het beschikbare wiegjes is beperkt. Voor oudere kinderen zou je een autostoel mee kunnen nemen. Dit is veilig voor je kind en handig als je van plan bent om op de plaats van bestemming een auto te huren. Informeer wel of de vliegmaatschappij dit toestaat! Check ook ruim van tevoren in. Kinderen willen meestal aan het raam zitten. Als je kind onverhoopt naast een vreemde moet zitten, kies dan voor het gangpad om te voorkomen dat ze over anderen heen moeten kruipen als ze naar het toilet willen gaan.

Fijne vakantie!