Interview met happymom Annemarie van Gaal 

Voor niemand heb ik meer bewondering als voor Annemarie van Gaal (1962). Als alleenstaande moeder van 2 zonen heeft ze zich van directiesecretaresse bij VNU (1983) opgewerkt tot enorm succesvolle onderneemster.  Via de VNU is ze doorgestroomd naar Moskou om daar o.a. de Marie Claire en Cosmopolitan op te zetten. Terug in Nederland wordt ze directeur van de Telegraaf Tijdschriftengroep, opent een kledingwinkel en begint ze zelf een uitgeverij (AM). En mocht je haar hierdoor nog niet opgemerkt hebben; dan heeft ze ook nog een aantal tv-programma's op haar cv staan; 'Dragon's den' en 'Een dubbeltje op zijn kant'. Ze windt er geen doekjes om dat ze zelf alle kwartjes tien keer heeft moeten omdraaien om te kunnen leven. En als je dat dan zo kunt omkeren tot een meer dan succesvolle moeder waar je nu niet meer omheen kunt, dan verdien je een dikke pluim. Ons viel de eer om deze bewonderenswaardige vrouw te interviewen. En ze zei meteen ja!  

1. Hoe combineer je het moederschap met het werk? Is zorg goed te combineren met ambitie?
"
De laatste jaren ben ik er beter in geworden. Vroeger was ik meer gedreven om altijd te werken. Als ik thuiskwam van kantoor, dan ging ik naar boven naar mijn computer thuis waar ik verder de hele avond bleef werken: nu doe ik dat niet. Er zijn avonden dat ik de hele avond sta te koken en kletsen. Ik heb wel een laptop op schoot tijdens het tv kijken en dat zijn de momenten waarop ik mijn columns, ingewikkelde brieven of mijn
boeken schrijf. Ik heb alleen maar mannen thuis en die houden van voetbal en sport
op TV. Ik zit naast ze op de bank en ik vind het prima als de hele avond sport op TV staat - dan kan ik lekker doorgaan met werken."

2. Hoe regel je het thuis allemaal? Heb je bijvoorbeeld hulp in de huishouding?
"
Het is wel een voorwaarde dat je het thuis goed geregeld hebt als je zelf werkt. Ik heb een student die drie dagen per week mijn oudste zoon huiswerkbegeleiding geeft en ik heb een schoonmaakster."

3. Wie kookt er thuis en wat is het lekkerste recept van het gezin?
"Frans en ik koken allebei even vaak. Zelf hou ik van stoofvlees, dat maak ik dan ook vaak (voor een aantal dagen).
- Smelt boter en olie in de pan (50 gr boter en 2 el olie)
- Fruit 500 gr gepelde sjalotjes (heel of in tweeŽn gesneden) en 300 gr
spekjes in de boter.
- Haal ui en spekjes eruit en bak 1 kilo rundvlees (sukadelappen) in grote
stukken bruin (eerst bestrooien met zout en peper).
- Als het vlees aangebakken is strooi dan 4 afgestreken el bloem erover uit.
- Voeg ui en spek toe.
- Rozemarijn, tijm, 3 laurierblaadjes en een plak ontbijtkoek toevoegen en
1 fles bourgogne (mag hele goedkope zijn) en 0,5 liter bouillon (van een rundvleesbouillontablet).
- Laat zeker 4 uur stoven
Strooi wat verse peterselie op de schaal voor het opdienen.

4. Heeft het moederschap jou veranderd?
Jazeker - hoewel ik me niet het leven voor het moederschap kan herinneren"(ik was 20 toen ik zwanger werd van mijn oudste).

5. Ik heb enorm veel bewondering voor je; uit de verhalen die ik van je ken heb je altijd zo moeten knokken in het leven; hoe kom je zo positief?
"Geen idee, ik denk dat dat een keuze is. Je kunt slachtoffer worden en steeds weer vertellen hoe moeilijk je het hebt en wat er allemaal tegenzit - en rekenen op veel medeleven van de omgeving - of je kunt je energie sparen en gewoon aan de slag gaan.

6. Hoe kijken je kinderen terug naar die tijd dat je veel moest werken om de boel draaiende te houden. Ik kan me voorstellen dat zij er heel zelfstandig door geworden zijn, of valt dat wel mee?
"Ehhh... dat valt eigenlijk wel mee. Mijn oudste zoon heeft me een paar jaar verweten
dat ik altijd werkte en geen tijd voor hem had. Nu is hij een geweldige jongen, die heel trots is op mij ... en ik op hem."

7. Wat vind je belangrijk om je kinderen mee te geven?
"Het belangrijkste wat ik ze kan geven is liefde en het vertrouwen dat ze geweldig zijn en dat ze hun leven en toekomst in hun eigen handen hebben."

8. Wat ligt er nog in de toekomst wat jou betreft: is er nog iets wat je zou willen doen of vindt je het leven wat je nu leidt helemaal goed en ben je helemaal gelukkig?
"Ja, ik ben wel gelukkig. Ik zou nog wel eens een mooie roman willen schrijven."

9. Wat is jouw manier van ontspannen en energie opladen?
"Voor mij is autorijden echt downtime. Ik heb geen telefoon in mijn auto, want dan zou ik weer steeds aan het bellen zijn. Ik luister naar de radio en bereid in mijn hoofd mijn volgende lezing of vergadering voor."

10. Heb je nog een goede tip voor andere moeders?
"Je moet opgeven om te streven naar perfectie. Je kunt niet altijd alle bordjes in de lucht houden van:  'geweldige moeder', 'super echtgenote', 'vriendin die altijd klaarstaat' en 'vrouw met succescarriere'. Je zult moeten accepteren dat er af en toe een bordje naar beneden klettert. Maak je niet druk daarover. Pak het bordje op en geef er weer een zwieper aan!"