Interview met Bas Westerweel

 We mochten een interview met Bas Westerweel houden en ondanks zijn hele drukke agenda lukte het toch om hem even wat vragen te stellen over zichzelf, over zijn werk als Creatief-Directeur zijnde van het DierenPark Amersfoort en over het vaderschap.

Even wat stellingen…
Open of gesloten?
Open
Zomer of winter? Beide eigenlijk, ik kan van allebei de seizoenen genieten
Bier of wijn? Eigenlijk allebei niet, ik ben geen drinker.
Snoep of chocolade? Chocolade!
Ochtend- of avondmens? Ook beide, ik kan s’morgens goed mijn bed uit springen, maar ik kan net zo goed s’avonds heel laat maken zonder daar last van te hebben. Soms heb ik een dag dat ik dan wat uurtjes inhaal.
Wat voor cijfer geef je je leven nu? Een dikke 8!

Over DierenPark Amersfoort
1. Je bent nu bijna een jaar Creatief Directeur van DierenPark Amersfoort; hoe bevalt het en was het op het begin heel erg wennen?
“Eigenlijk is het nog elke dag wennen. Het Park bestaat inmiddels 65 jaar en je kunt je voorstellen dat alle mensen een eigen taal spreken en ik ben iemand die gewend was om korte trajecten aan te pakken. In het Park heb je met heel veel mensen te maken en dat is soms best lastig. Als er iets nieuws opgestart wordt daar eerst heel goed over nagedacht en dan pas gaat er iets gebeuren. Dat kan ook niet anders. Maar ik was gewend om snel en op korte termijn te werken. In de tv-wereld gaat het allemaal snel-snel.
We zijn nu bijvoorbeeld bezig om een nieuwe route door het Park te maken; en dat is een feest om die te ontwikkelen. Maar dat gaat ook niet van de ene op de andere dag. Daar zit een heel traject aan vast, en dat kan ook niet anders”.

2. We hebben ergens gelezen dat het DierenPark Amersfoort zich intensiever gaat richten op de beleving van kinderen om de avontuurlijkste dierentuin van Nederland te blijven.
“Ja, dat klopt. We hebben bijvoorbeeld net de vaderdagnacht opgezet, dan kunnen vaders hier met hun kind(eren) logeren in bos. Maar daar zijn we natuurlijk helemaal niet op ingericht. Dan moeten we bij allerlei facetten stilstaan zoals veiligheid en er moet ook een programma voor de avond en dag gemaakt worden. Ook komen de moeders s’morgensvroeg dan samen mee ontbijten, en ook dat moet allemaal geregeld worden. Dat vergt een hele organisatie.

3. Vanaf de zomer komt er een nieuwe klim- en klauterroute; kun je daar al iets meer over vertellen?
“De klim- en klauterroute is heel kindgericht. Wij zijn een uniek park, als je bijvoorbeeld linksaf gaat van de route, kan er ineens weer iets heel anders op je pad komen.
De klim- en klauterroute is 1 juli a.s. klaar. De route van het park, de ‘misniks-route’ krijgt er dus een broertje bij; ‘klimallesroute’. Het is een eerste aanzet om op een andere manier naar dieren te kunnen kijken als dat je gewend bent. Je kijkt dan op hoogte naar de dieren en dat is een hele andere beleving. Er komen 2 gedeeltes; in het eerste gedeelte glij je bijvoorbeeld van een rots af en kom je uit in de berenkeuken die we nu aan het bouwen zijn, het tweede gedeelte gaat over een berenbrug. We willen graag dat kinderen een zintuiglijke waarneming krijgen van ons DierenPark.”

4. Als je zelf door het DierenPark loopt, wordt je dan vaak aangesproken?
“Ja, ik word vaak aangesproken en dat vind ik heerlijk. Sommige mensen willen iets weten of vragen de weg of er zijn mensen die hier elke dag komen en daar maak ik dan een praatje mee.”

5. En hoe is dat in een ander pretpark; kun je daar wel gewoon heen gaan als bekende vader zijnde?
“Soms is het lastig, maar ik zeg altijd: er zijn een miljard Chinezen die nog nooit van mij gehoord hebben. Nederlanders zijn vrij vriendelijk tegen mij.”

6. Hoe is het met Neushoorntje Sunanda?
“Het gaat heel goed met Sunanda. Ze gaat lekker in bad en wordt heel groot. Maar jonge neushoorntjes worden snel heel groot in tegenstelling tot olifanten bijvoorbeeld.”

7. Wat is jouw favoriete dier uit het DierenPark?
“De ogen van een giraf vind ik prachtig, die zijn zo ongelooflijk mooi. En om stokstaartjes moet ik altijd erg lachen. Maar de bijzondere katachtigen – Geoffrey Kat – zijn ook heel bijzonder.”

Over vader zijn

1. Ben je een strenge vader of geef je veel toe en kun je daar een voorbeeld van geven?
“Ik ben een vader-vader. Mannen kunnen gemakkelijk met kinderen omgaan, maar dat kan ook weer tegen hen werken. Mijn kinderen weten in ieder geval waar ze aan toe zijn. Ik ben een mens die graag wil leren en ik ben bereid mee te gaan in hun leven, zie de wereld door hun ogen en veroordeel ze niet. Het zit hem in de benadering. Soms maken ze natuurlijk stomme dingen mee. Bijvoorbeeld mijn zoon van 12 jaar stond laatst op het dak van het theater met zijn vriendjes. Kijk, dat is niet handig. Ze zijn er afgehaald door de politie. Maar daar word ik dan niet boos over. Ik ga ook niet optreden en hem thuis met straf naar zijn kamer sturen. Tegelijkertijd ben ik ook wispelturig en weet ik het ook soms allemaal niet.”

2. Wat vind je belangrijk om je kinderen mee te geven?
“Vertrouw in hun eigen keuzes, het leven leert je dat je een keuze maakt. Je kunt niet zeggen wat er morgen gebeurt. Kinderen zijn heel erg in het NU, veel meer dan wij. Ouderschap is voor mij vooral coaching, begeleiden. Je eigen mankementen bespreekbaar maken en ondertussen wel leiderschap hebben. Het draait om communicatie.”

3. Wat doe je het liefste met je kinderen op een vrije dag?
“Tsja, dat ligt eraan. Soms zeg ik: kom, nu stappen we op de fiets of in de auto en gaan we ergens heen. Hollen in het bos of zo. Maar soms hebben we een stemming dan doen we helemaal niets.’

4. Als je op vakantie gaat, wat doe je dan het liefste en waar ga je graag naar toe?
“Eigenlijk hetzelfde; soms iets ondernemen, soms niets. Het verkennen is het leukste onderdeel van de vakantie, of dat nou in Drente is of in Frankrijk.”

5. Waar word je gelukkig van?
“Dingen gaan zoals ze gaan. De druk is er nu af. Ik word geloof ik het gelukkigste van als ik vertrouwen heb in mezelf. Of als ik op de fiets zit en ik hoor een merel zingen. Dan kan ik echt even afstappen om ernaar te luisteren. Maar ook van een ingewikkeld boek kan ik genieten. Of van een presentatie waarin ik vertrouwen heb om die in goede banen te leiden, en dat die ook lekker gaat¬. Dan ben ik het gelukkigst.

Juni 2012.