Interview met Elle van Rijn over het moederschap

Deze keer hadden we een interview met Elle van Rijn (1967) . Elle is getrouwd met Kaja Wolffers. Samen hebben ze een dochter, Helena (2005). Uit haar voorgaande relatie heeft Elle een zoon David (1996) en een dochter Feline (1999). Ze is in verwachting van haar vierde kind.


1. Je bent actrice, schrijft voor series en boeken; hoe combineer je je drukke baan met het werk? Kortom: hoe regel je het thuis allemaal?
Een kwestie van organiseren en loslaten. Organiseren is niet mijn sterkste punt. Maar in de loop van de tijd heb ik aardige mensen om me heen verzameld die me helpen. Een super oppas, een geweldige werkster, opa's en oma's, meegaande kinderen, een flexibele agenda en een geduldige man. Met loslaten bedoel ik: niet alles perfect willen hebben.

2. Je hebt 3 kinderen, Helena (2005), David (1996) en Feline (1999) en je bent zwanger van je vierde kindje; heb je altijd al 4 kinderen gewild of is het gewoon zo gelopen in je leven?
Een combinatie. Natuurlijk had ik liever vier kinderen van één vader gehad. Fijner voor mij, de kinderen en mijn man. Maar zo ging het nou eenmaal niet. En nu ben ik blij ja. Zeker nu we nog een vierde krijgen. Alles lijkt in balans.

3. Je bent geloof ik boven de 40 jaar als je 4e kindje geboren wordt (net als ikzelf trouwens!), hoe vind je dat? Ervaar je dat nu anders als dat je eerste kind geboren werd?
Natuurlijk is het anders. Twaalf jaar geleden was ik voor het eerst zwanger. Ik had nooit gedacht dat ik op mijn 42ste nog moeder zou worden. Ik ben evenwichtiger, rustiger, geduldiger. Maar misschien ook wel minder actief, wie zal het zeggen.

4. Wat vind je belangrijk om je kinderen mee te geven in de opvoeding?
Zo veel. Laat ik het samenvatten in: Liefde, respect en doorzettingsvermogen.

5. Is het moeder-zijn iets natuurlijks bij jou of heb je je voor je eerste kindje veel ingelezen?
Vrij natuurlijk. Ik heb ook wel eens de opvoedlijn gebeld hoor. Maar over het algemeen handel ik uit intuïtie. Als het niet goed is, krijg je dat vaak meteen terug van je kinderen. Als ik te onduidelijk word krijg ik dat meteen terug. Ze gaan weer over alles onderhandelen. Helena dreint en zeurt weer in de supermarkt. Onderling zijn er veel meer ruzies. Dan moet ik de teugels weer aantrekken en keert de rust terug. Ik blijf in eerst plaats hun opvoeder, niet hun maatje. Maar ik ben wel lief hoor...

6. Waar word jij een happy mom van?
Van spontane knuffels en zoenen. Van warme kinderarmpjes van Helena om mijn nek. Van een goed gesprek met mijn puberzoon. Van de slappe lach met Feline.

7. Kook je zelf en waar wordt het meeste van gesmuld thuis?
Ik kook bijna altijd. Tenzij ik naar de toko ga, of we pizza bestellen. Kaja kookt gemiddeld in keer in de twee weken. Ik kook niet heel uitgebreid. Pasta is meestal het antwoord op: 'Mam, wat eten we vandaag?'

8. Wat is jullie meest favoriete vakantiebestemming met het gezin?
Daar is iedereen het unaniem over eens: Bali.

9. Wat vind je het fijnste om op zondag te doen?
Vooral niet te veel plannen. Dan zien we wel wat we doen. Liefst wel samen met het gezin.

10. Heb je nog een goede tip voor andere moeders?
Nee hoor. Ik heb het volste vertrouwen dat iedereen het vanuit haar beste bedoelingen doet. En fouten maak je toch.