Interview met Elsbeth Teeling, schrijfster van Relax Mama!

Elsbeth Teeling is 41 jaar, maar ziet er veel jonger uit, woont samen met Henno (die adviezen geeft over jongeren binnen het bedrijfsleven en onderwijs) en samen hebben ze twee kinderen; Keet van 7 jaar en Teun van ruim 1 jaar. Onlangs is haar nieuwste boek uitgekomen: ‘Relax Mama!’.
Het is een handboek voor moeders, met 101 tips om een relaxte moeder te worden, zijn of blijven.

Op een regenachtige dinsdag hebben we een interview met Elsbeth Teeling, schrijfster van het boek ‘Relax Mama!’. En terwijl haar koffie-apparaat twee keer een overheerlijke latte macchiato uitpruttelt nestel ik me neer op een schapenvachtje op de houten bank aan haar keukentafel. De kinderen zijn niet thuis; dus we kunnen even rustig praten.

Over het boek
Ze haalt meteen met gepaste trots het boekje erbij. Het is een handig klein formaat, mooie vormgeving en bevat kleine tekstjes. “Handig om te lezen als mama zijnde, want dan heb je toch geen tijd om een dikke pil te lezen’ lacht ze breeduit.
Het boekje ligt ondertussen al in vele boekenwinkels en ze heeft ook al veel leuke reacties ontvangen. Ze staat met een interview in het Algemeen Dagblad, de Viva-mama besteedt er aandacht aan; ook het Lof magazine en er staat een stukje van het boek in het Parool.
 

Hoe is je boek tot stand gekomen?
“Ik heb het altijd al leuk gevonden om te schrijven. In 2003 ben ik begonnen met columns te schrijven en na een paar jaar heb ik deze allemaal op een blog gezet. Hierop kreeg ik allemaal enthousiaste reacties vanuit mijn omgeving. Via mijn man ben ik daarna in contact gekomen met Uitgeverij Snor; zij vonden mijn schrijfstijl direct leuk. We hebben op het begin nog eventjes naar de goede vorm moeten zoeken maar toen eenmaal alle puzzelstukjes in elkaar vielen is het boekje binnen een half jaar ontstaan.

Hoe ging het proces van het schrijven aan je boek?
“Voorafgaand heb ik zeker een jaar onderzoek gedaan met o.a. interviews en vooral veel boeken en bladen gelezen. Elke keer als ik een idee had schreef ik het direct op. En ik had het voordeel dat mijn eigen onderzoeksmateriaal om me heen liep want Teun werd toen net geboren.”
“Wat ik ook gedaan heb is vragen aan mijn vriendinnen met kinderen getwitterd, bijvoorbeeld: wat is je meest vervelende eigenschap als moeder.
Zo is er bijvoorbeeld die pagina ontstaan met als kopje;
Kruis aan wat voor jou geldt:
O de naam van je man wordt vervangen door papa.
O je zegt Chips in plaats van Shit
O ruikt in het openbaar aan billen
O praat regelmatig over poep en plas, etc.
“Ik had natuurlijk al heel veel zinnetjes opgeschreven en daarvan heb ik er eerst een paar naar de uitgeverij gestuurd; die maakten dan een selectie van de allerleuksten en daar ging de illustratrice/vormgever mee aan de slag. Zo ontstonden er steeds meer pagina’s”.
“Van mij krijg je geen opvoedtips al zal ik er wel af en toe een grapje over maken zoals het feit dat je soms gewoon je kind moet omkopen. Om geen dreinend gillend kind op de supermarktvloer te hebben geef ik Teun aan het begin van de supermarkt altijd een banaan: probleem opgelost!”.
Waarom moest dit boek er komen?
“Ik wilde een eerlijk grappig boek met dingen die je tegen je vriendinnen vertelt over het moeder-zijn: bijvoorbeeld dat je je kind wel eens van de commode hebt laten vallen. En die eerlijkheid vind je in geen enkel boek terug. Toch zitten we allemaal in hetzelfde schuitje en iedereen is zoiets wel eens overkomen. Zo is er een tekst op een pagina: Die andere moeders doen ook maar wat; en zo is het!

Over Elsbeth zelf

Heb je altijd al schrijfster willen worden?
“Toen ik klein was wilde ik journaliste worden maar ik werd uitgeloot voor de school van journalistiek. Ik heb toen de HEAO-communicatie gedaan en vervolgens heb ik nog een studie Nederlands gevolgd in Amsterdam.
Na mijn studies ben ik zeven jaar schrijftrainer bij een trainingsbureau geweest, daarna was ik kennismanager bij PwC (PricewaterhouseCoopers) maar uiteindelijk heb ik toch gekozen voor het schrijven.”

 We hebben ergens gelezen dat je overspannen bent geweest, hoe heb je die periode ervaren?
“Overspannen vind ik eigenlijk een vervelend woord, maar ik was wel een beetje de weg kwijt na de geboorte van onze docher Keet. Mijn man Henno kreeg de ziekte van Pfeiffer; en ik was alleen maar met zorgen bezig. Ik was mezelf compleet vergeten, kreeg stress-aanvallen. Ik weet nog goed dat op vakantie gingen naar Balie en daar onder een palmboom voelde ik voor het eerst echt mijn lijf weer.
Uiteindelijk ben ik aan yoga gaan doen en begon vervolgens aan een cursus verhalen schrijven en daar werd ik superenthousiast van. Uiteindelijk heb ik nadat toen Teun geboren werd, mijn baan opgezegd als kennismanager en ben ik voor mijn passie schrijven gegaan. Op het moment dat ik 40 jaar werd heb ik mijn baan opgezegd en ging ik dit boek schrijven. Ik heb een heftige periode gehad, maar heb er veel van geleerd. Hoewel het allemaal misschien niet nodig was geweest als ik nu lees dat veel meer vrouwen een soortgelijke situatie door moeten maken. “

Over werk met moeder-zijn combineren

Hoe combineer je nu het werk met je gezin?
“Ik werk nu 3 dagen per week thuis. Die vrijheid maakt het moederschap te combineren met het werken wel makkelijker.”
Ben je zelf een relaxte mama?
“Ik ben nu wel een veel relaxtere mama als zeven jaar geleden. Ik vlieg soms nog wel eens tegen het plafond maar ik ben me er bewuster van en weet nu dat iedereen dat heeft.
Bij Keet zat ik er bovenop, maar nu bij Teun ben ik veel makkelijker en dat is ook prima.”
Waar word je zelf relaxed van?
“Het schrijven is wel echt mijn ding. Met vrienden lekker eten, yoga, hardlopen, nieuwe dingen ontdekken, lekker op pad gaan of naar de sauna. Soms is het ook lekker om eventjes zonder kinderen te zijn en tijd voor jezelf te hebben”.
Voel je je als moeder soms onzeker en waarover?
“Van de week had ik Teun op bed gelegd na onze reis en hij was hartstikke moe en aan het gillen. Dan overleg ik gewoon even met Henno en hebben we samen besloten hem toch eventjes naar beneden te halen. Henno heeft natuurlijk door zijn vak ook een goede kijk op kinderen en wij vullen elkaar goed aan.”
Worstel je wel eens met opvoedingsvragen?
“Vroeger met Keet wel, maar nu durf ik meer naar mijn gevoel te luisteren. Vroeger vond ik dat ik consequent moest zijn en dat ging tegen mijn gevoel in en voelde niet goed. Nu luister ik meer naar mijn intuitie. Kinderen leren het meeste van je als je jezelf bent en niet als je moedertje speelt.”

Wat zijn de favoriete boeken van je kinderen?
“Keet is helemaal fan van Geronimo Stilton en Dolfje Weerwolfje. Het boek ‘Otje’ van Annie MG Schmidt lees ik het liefste voor.
En Teun? Die is helemaal gek van Apps op de iPad.
Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
“Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett en laatst heb ik Bonita Avenue gelezen, vond ik wel heftig.”
Wat doe je graag s’avonds als de kinderen op bed liggen?
“Tsja, de computer gaat toch heel vaak aan, beetje op Facebook en Twitteren, maar ook lekker hangen voor de tv en gezellig vrienden te eten krijgen vind ik leuk.”
Waar word jij gelukkig van?
“Ik word er heel gelukkig van als alles lekker loopt volgens planning of als het zonnetje schijnt.”
Heb je nog een goede tip voor andere moeders?
“Ha, Ik kan er zo 101 opnoemen! Maar als ik nog een tip moet noemen: neem jezelf serieus, maar blijf ook om jezelf lachen.”

Heb je interesse in het boek; dan kun je dit ook online bestellen bij www.uitgeverijsnor.nl
en wil je Elsbeth op Facebook volgen? Kijk dan op www.facebook.com/Clubvanrelaxtemoeders

 

15 mei 2012.