Interview met Heleen van Royen over het moederschap

We hadden een interview met Heleen van Royen, schrijfster en columnist. Ze is getrouwd met Ton van Royen en wonen samen met hun zoon en dochter in Portugal. Van haar inmiddels vierde roman ‘De mannentester’, zijn er reeds 100.000 exemplaren verkocht binnen twee weken.

Foto bijgaand is van Karen Verbruggen.

1. Je hebt nu een ontzettend drukke tijd met de lancering van je nieuwste boek; hoe combineer je dat allemaal met het moederschap van jullie 2 kinderen?
Dat valt niet te combineren, de promotie van het boek vindt vooral in Nederland plaats en we wonen in Portugal, de kinderen gaan daar naar school. Ik vlieg veelvuldig heen en weer tussen Faro en Amsterdam. Ton neemt intussen de huishoudelijke zorgen op zich. Dat deed hij ook al terwijl ik het boek aan het schrijven was. Ik bof ontzettend met hem.

2. Volgens ons ben je enorm afgevallen: Je ziet er stralend en strak uit; heb je er iets speciaals aan gedaan of gaat het bij jou allemaal vanzelf om er zo goed uitzien?Dankjewel voor het compliment. Ik leef gezond en zit de laatste tijd erg goed in mijn vel, dat zal er vast mee te maken hebben. Tennis veel, rook niet, drink zeer matig en eet als mijn maag knort.

3. Vind je het moederschap moeilijk (of wat vind je in het bijzonder het moeilijkste)?
Ik ervaar het moederschap niet als iets heel moeilijks, integendeel, het is prachtig om opgroeiende kinderen te hebben. Nu ze groter worden, ze zijn 16 en 13 jaar, is het heel bijzonder om te zien hoe het karakter dat er al van jongs af aan inzat, zich steeds meer ontplooit. Het moeilijkste is als je ziet dat je kind ergens mee worstelt (dat hangt trouwens meestal samen met zijn karakter) – en dat je hem (of haar) graag wilt helpen, maar dat je tegelijkertijd weet dat hij het uiteindelijk zelf zal moeten doen. Je kunt niet alle beren op de weg voortijdig verjagen en alle kuilen vast dichtgooien. Je kind zal zijn eigen weg moeten gaan en zijn eigen fouten moeten maken.

4. Vind je jezelf makkelijk of streng als moeder?
Ton is strenger dan ik, dat moet ook wel, want hij doet op dit moment het grootste deel van de opvoeding. Ik ben wat makkelijker, maak me iets minder snel zorgen dan hij. Ton is erg verantwoordelijk, ik denk vaker: ach, het zal wel loslopen. Samen vormen we een goede mix, denk ik. Wat we allebei heel belangrijk vinden, is dat onze kinderen sociaal en beleefd zijn. En dat zijn ze.

5. Hoe ziet een zondag eruit bij jullie thuis? Gaat iedereen zijn eigen gang of ondernemen jullie met zijn viertjes iets?
Iedereen gaat zo’n beetje zijn eigen gang, wel eten we s avonds samen. Soms gaan we met zijn vieren tennissen, soms gaan Ton en ik samen tennissen. Zoon Sam gaat graag naar de bioscoop op zondag, dat mag als hij zijn huiswerk af heeft. Olivia doet ook huiswerk of gaat iets met vriendinnen doen.

6. Wat is een "happymom-moment" voor jou?
Als we met zijn vieren aan tafel zitten en iedereen op zijn geheel eigen wijze en doorgaans met veel humor zijn belevenissen van de dag vertelt. Dan geniet ik erorm.

7. Je hebt zoveel talenten; zit er diep van binnen nog een talent waar je nu nog geen tijd voor hebt om die tot ontplooing te laten komen?
Hahaha, wie weet ! Ik denk wel dat als ik niet zou schrijven, ik iets anders creatiefs zou doen. Misschien fotograferen of films maken. Ik heb onlangs live een liedje gezongen op de radio bij Edwin Evers. Dr ligt mijn talent niet, dat is in elk geval definitief vastgesteld

8. Mis je iets typisch Nederlands als je in Portugal bent?
Waar ik weleens trek in heb, is drop. Maar ja, dat is er niet. En om er nou voor naar de Hollandse winkel te rijden, die twintig kilometer verderop ligt, vind ik ook weer zo’n onzin. Dus eet ik veel minder drop dan vroeger, zo simpel is het eigenlijk. Binnenkort gaan we Sinterklaas vieren met een aantal Hollands/Portugese gezinnen. Mijn dochter en ik zijn vlak daarvoor in Nederland en zullen gevulde speculaas, pepernoten en chocoladeletters inslaan en meenemen. Daar verheug ik me wel op.

9. Heb je nog een goede tip voor andere moeders? 
Je kind kan vaak veel meer dan je denkt. Stimuleer hem om zelfstandig te denken en te opereren. “Bemoeder” hem niet teveel.

Mail&Win de Mannentester

Wil je kans maken op het nieuwste boek van Heleen van Royen? Stuur dan een mailtje naar: info@happymom.nl met je adresgegevens en vermeld erbij Mannentester en wie weet lees jij dit heerlijke boek lekker thuis! Door deelname wordt je automatisch lid van onze gratis nieuwsbrief.