Een interview met Ingrid Stieber over kinderen en gewicht

Hoe komt het dat steeds meer kinderen te zwaar worden?
Ingrid Stieber is bedenkster en oprichtster van Lekker Ph!!! het voedingsadviescentrum voor Jeugd & Gezin en is ook eigenaresse van Kind en Overgewicht waar ze schrijft over ideen, tips en ervaringen bij het begeleiden van kinderen naar hun gezonde gewicht.
We hebben een kort interview met haar om eens te horen hoe het komt dat steeds meer kinderen te dik worden en wat je eraan kunt doen. Ook schreef zij het boek “Lekker Ph!!! samen met je kind naar een gezond gewicht.” dat ouders laat zien dat gezond eten en plezier makkelijk hand in hand kunnen.

Foto is van www.studiostiep.nl

1. Overgewicht bij kinderen is een steeds groter probleem, hoe komt dat?
k vind de veranderende leefstijl het grootste probleem van overgewicht bij kinderen. De druk op ouders in het dagelijks leven is groot tegenwoordig. Veel tijd voor uitgebreid koken en rustig selectief boodschappen doen is voor menig moeder geen doen door allerlei andere verplichtingen zoals werk. Iedere moeder kent wel de uitspraak: “Ja, pak maar”, als een kind om een koekje, snoepje of chipje vraagt. Je bent bezig met je race tegen de klok en de discussie met je kind over een koekje teveel ga je doordat je aandacht door iets anders wordt opgeslokt niet aan. Veel kinderen eten te veel tussendoor waardoor de echte trek in de avond te weinig is. De trek in groente is in zo’n geval al helemaal niet aanwezig. Door het karige hapje avondeten is er later op de avond toch weerr die gezonde trek en wordt er veelal toch weer gekozen voor minder gezond eten. Ook weten veel mensen niet of bepaald eten nou wel of niet gezond is. Een Evergreen lijkt misschien gezond, maar het bevat evenveel calorien als een kleine Mars bijvoorbeeld. En een glaasje fruitsap bevat evenveel Kcal als een glas Cola. In een pak frambozen drinkyoghurt kan zomaar maar 0,7% framboos zitten. Dit zie je niet aan de voorkant van alle gezond ogende verpakking. Het staat wel achterop de verpakking… maar dan wel in hele kleine lettertjes en cijfertjes. Dat noemen we bij Lekker Ph!!!; logolarie.”

2. Hoe gaat de behandeling precies in zijn werk?
“Onze aanpak is nooit in groepsverband. We zitten aan tafel altijd met de ouder erbij, die zijn immers hoofd inkoop van het gezin. Ouders gaan het avontuur met hun kind aan door samen bij een consulente Lekker Ph!!! aan tafel te zitten. Ouders zijn de steun voor hun kind thuis zonder politieagentje te hoeven spelen over wat er wel en niet gegeten mag worden. In het programma maken ze een boek over zichzelf waarin ze zichzelf doelen stellen, ontdekken wat ze willen en zelfvertrouwen opbouwen.
Het is ook zo dat kinderen zich zekerder voelen als ze geen buikje hebben en dat kan een hele belangrijke factor zijn voor een zorgeloze ontwikkeling van het kind. Het is geweldig om te zien dat ieder kind zo beter weet wat het wilt. Ouders verbazen zich altijd over het tot toen toe verborgen doorzettingsvermogen van hun kind.

3. Wat zijn de gevolgen van overgewicht bij kinderen?
“Onzekerheid is uiteindelijk, naast de gezondheidsproblemen bij het ouder worden, toch het eerste probleem van overgewicht bij kinderen. Daar worden kinderen dan weer passiever of en minder assertief van. Bij een kind komt er dan niet uit wat er wel inzit en dat is zonde voor die heerlijke levenslust.

4. Waar komt je passie voor voeding vandaan?
“Toen ik zelf jong was, mocht ik fotomodel zijn. Ik heb daardoor jaren anorexia nervosa gehad. Toen ik dat niet meer wilde sloeg ik door naar de andere kant en werd zelfs veel te zwaar. Daar had ik veel last van. Uiteindelijk ging ik bij mezelf na wanneer ik mij het gelukkigste voelde. Dat was in mijn kinderjaren! Met mijn vader en moeder waarvan ik gewoon mijn bord moest leegeten, maar 1 koekje mocht en waarvan ik niet lang mocht hangen op de bank. In 1999 kwam ik in contact met een meisje wat te zwaar was waarmee ik gesprekken ging voeren en waarmee het na een tijdje heel erg goed ging. Langzaam aan kwamen er steeds meer kinderen om advies vragen en zo is het, zonder vooruit bedachte bedoeling, uitgegroeid tot wat het nu is; Lekker Ph!!! Adviescentrum voor Jeugd en Gezin met 30 vestigingen in Nederland en eigen erkend opleidingscentrum.

5. Je hebt ook een boek geschreven - Lekker Ph!!!, samen met je kind naar een gezond gewicht -; komt er nog een vervolg?
“Na de zomer komt mijn nieuwe boek uit met voornamelijk recepten die met behulp van heel veel professionals zijn opgesteld en helemaal passen bij onze methode van Lekker Ph!!!

Enkele tips die Ingrid geeft:
- Als je boodschappen gaat doen, lees dan goed de verpakkingen van wat je koopt. Kijk hoeveel suiker erin zit.
- Kijk ook op de verpakkingen van drankjes hoeveel suiker en calorien erin zitten.
- Drink gewoon water. En geef als ouder het goede voorbeeld
- Neem vaker fruit dan de gezond ogende snacks tussendoor. Want alles waar geen ingredinten etiket opzit is gezond.

Meer over Lekker Ph!!!
Lekker Ph!!! is in 1999 door Ingrid Stieber opgericht. Zij startte in dat jaar met het geven van advies aan ouders van kinderen met overgewicht. Zeven jaar ervaring en onderzoek later was de methode Lekker Ph!!! in 2006 een feit. Het bleek een succes, Ingrid kreeg het erg druk en ouders reden soms wekelijks meer dan 100 kilometer om naar haar te komen. Daarom opende Ingrid samen met Hilde de Vries in 2007 in Lelystad een tweede Lekker Ph!!! praktijk om zo voor meer jongeren en ouders bereikbaar te zijn. En nu zijn er bijna in het hele land vestigingen van Lekker Ph!!! voor meer informatie of voor vragen kan je terecht op de site www.lekkerpuh.net

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en maak net als de andere nieuwsbrieflezers kans op het boek Lekker Ph!!! samen met je kind naar een gezond gewicht.
.