Interview met Linda Woudstra van regeltante.nl

Dit keer hebben we een interview met Linda Woudstra (46 jr), oprichtster van Regeltante.nl. Ze is getrouwd  “met de vader van mijn kinderen”,  zo licht ze in het interview toe dat dit tegenwoordig toch ook al bijzonder te noemen is, en hebben samen 2 dochters van 11 jaar en 13 jaar. Ze hebben elkaar leren kennen op de TU in Delft, waar ze beiden gestudeerd hebben.

1. Hoe ben je ertoe gekomen om Regeltante.nl op te zetten?
“Vanuit mijn studie leer je nieuwe dingen te bedenken voor de problemen die je signaleert. Doordat ik moeder werd, zag ik dat het probleem van de kinderopvang in Nederland niet goed is geregeld en daar wilde ik iets aan gaan doen. Ik ben me gaan verdiepen in het feit waarom dit probleem steeds maar niet tot een oplossing komt en dat is eigenlijk de kern dat ik 8 jaar geleden Regeltante heb opgericht. Dat vrouwen niet meer een advertentie in de supermarkt hoeven te hangen of in een lokaal krantje een advertentie hoeven zetten, omdat ze bepaalde opvang zoeken. Zo ben ik begonnen met een netwerkorganisatie op te bouwen en is Regeltante ontstaan.”

2. Hoe werkt Regeltante eigenlijk?
“Onze begeleiding is heel persoonlijk en de kosten bedragen maximaal 250 euro. We hebben een actief bestand van 15.000 mensen. We hebben ons ten doel gesteld dat vrouwen toch een keus moeten hebben en een kans moeten hebben om aan het werk te gaan. Op onze site staat het aanbod van kandidaten en klanten.
De vacatures van alle klanten worden door ons matchteam gelezen en aangepast. Indien nodig bellen we met de klant om een advies te geven over de tekst, zodat de slagingskans verbetert. Bij de duurdere pakketten bellen we de klanten standaard op en gaan we nog uitvoeriger in op hun vraag. Deze vacatures worden ook doorgeplaatst naar andere site om nog meer bereik te genereren, zodat de vacature zo snel mogelijk wordt ingevuld. Respons van kandidaten wordt alleen voorgesteld aan klanten wanneer de kandidaat aan als onze screeningseisen voldoet. Dat betekent in ieder geval dat we alle kandidaten telefonisch hebben gesproken voordat ze in ons bestand worden toegelaten. Krijgt een kandidaat slechte feedback van een klant dan wordt hun CV verwijderd, zo scheiden we het kaf van het koren en heeft de klant minder werk om een goede hulp of oppas te vinden. Daar betalen klanten graag voor."

3. Is dit wat je voor ogen had toen je begon met Regeltante?
“Het is heel leuk om te doen en er is ook altijd wat te doen. Op dit moment ben ik tevreden met de huidige opzet, maar ik ben ook ontevreden wat we tot nu toe voor elkaar hebben gekregen in de kinderopvang. Werk en zorg combineren; dat is even hoopvol geweest, maar die hoop is eigenlijk alweer verdwenen. Vrouwen doen hun eigen marketing niet goed. Vroeger waren mijn rollen beperkt en kon ik voornamelijk acteren als een carrièredier, in je rol als moeder zit automatisch een gedeelte mutserigheid. Dat heeft mijn persoonlijkheid niet veranderd, maar juist verreikt. Het is en blijft lastig om werk en zorg te combineren. Als we ooit tot een oplossing willen komen moeten we de discussie voeren samen met mannen. Vrouwen moeten dan wel in de positie zijn om daarin als volwaardige gesprekspartner gehoord te worden. “

4. Is er nog iets wat je zou willen gaan doen?
“Het kriebelt heel erg om te gaan schrijven; op dit moment schrijf ik wel een paar columns, maar ik zou er meer mee willen gaan doen.”

5. Waar haal je energie uit?
“Doordat ik overdag met dingen bezig ben waar ik veel plezier uit haal, geeft dat me op zich al veel energie. Er blijft niet veel tijd over om heel intensief te sporten maar ik ga wel op de fiets naar mijn werk bijvoorbeeld. Maar het belangrijkste is toch een uitgebalanceerd vegetarisch dieet .”

6. Is de zorg en het huishouden goed verdeeld tussen jou en je partner, hoe hebben jullie alles geregeld thuis?
“Een goede balans te vinden tussen de combinatie werk en zorg thuis heeft heel wat jaren gekost. En nu, 13 jaar na de geboorte van mijn eerste, lossen veel problemen zich eigenlijk vanzelf wel op. Vroeger deed ik het leeuwendeel van de zorg, hoewel ik fel gestreden heb voor een echt gelijkwaardige rolverdeling, is me dat helaas niet gelukt.”
7. Wat vind je het belangrijkste in de opvoeding? Wat wil je je kinderen meegeven?
“Het belangrijkste in de opvoeding vind ik dat mijn kinderen zich zelfverzekerd kunnen voelen en eigenwaarde hebben. Dat ze goed denken over zichzelf. Ik ben van mening dat je je kinderen vrijheid met verantwoordelijkheid moet geven zodat ze door ervaring hun eigenwaarde zelf kunnen gaan ervaren.”

8. Heb je nog een goede tip voor andere moeders (dat kan over van alles gaan)
“Tsja, op het begin dat je moeder wordt dan heb je het veel te druk met van alles en nog wat. Die eerste jaren zijn gewoon tropenjaren als je jonge kinderen hebt. Wat mijn devies is: zorg goed voor jezelf en geef niet alles voor jezelf op; het wordt echt beter. En o ja: Geef andere vrouwen ook eens een compliment!”.

Voor meer informatie: www.regeltante.nl