Hoe doet mama Astrid het allemaal?

Astrid Kok, bedrijfsarts (34 jr) woont samen met Erik (productmanager, 37 jr) en is moeder van Kiki (2 jr). Astrid nam een half jaar geleden ontslag om zich volledig te wijden aan het moederschap. Zij heeft nog geen seconde spijt van haar beslissing.

Hoe regelden jullie de opvang toen je nog werkte? Na het bevallingsverlof ben ik drie dagen per week gaan werken en Erik bleef fulltime werken. Kiki ging ook drie dagen per week naar het kinderdagverblijf. Erik bracht Kiko 's ochtends weg en ik haalde Kiki 's middags weer op. Ideaal was het niet, want door deze constructie kwam Erik drie dagen per week te laat op zijn werk en ik kon 's middags nooit goed mijn werk afmaken en moest vaak halverwege vergaderingen afhaken.

Wat heeft je doen besluiten om te stoppen met werken? Op een gegeven moment kreeg Erik een andere functie waardoor hij veel naar het buitenland moest. Dit betekende dat ik gemiddeld de helft van de maand Kiki moest brengen en moest ophalen van het kinderdagverblijf. Dit vond ik na een tijdje niet leuk meer; continu in de stress of je wel op tijd op je werk of op het kinderdagverblijf zult zijn en daarnaast ook nog werken, huishouden doen en eten koken. Daanaast werd het werk bij de arbodienst als bedrijfsarts door veranderde wetgeving inhoudelijk steeds minder interessant en vond ik de gestegen kosten van kinderopvang erg hoog. Op een gegeven moment hebben Erik en ik alle voors en tegens afgewogen en leek het ons een stuk rustiger als ik gewoon elke dag thuis zou zijn om voor Kiki en het huishouden te zorgen. Iedereen in mijn omgeving begrijpt mijn beslissing.

Wat doe je zoal op een dag?  Zelf ben ik heel blij dat ik gestopt ben; er is nu een rustige stabiele thuissituatie. Ik geniet volop van Kiki. We wandelen elke dag naar het dorp, gaan vaak naar de speeltuin of naar de opa's en oma's als Erik in het buitenland zit. Ook gaan we elke week zwemmen en zit Kiki sinds kort op peuterballet.

Hoe hou je je relatie met Erik leuk? Erik en ik doen elke maand iets leuks met elkaar. Dat kan een weekendje weg zijn of een dagje sauna, maar ook een bioscoopje of theaterbezoek. Kiki logeert dan bij mijn ouders of bij mijn broer en zijn vriendin. Ik had vaak last van spanningshoofdpijn, maar dat is nu helemaal over. Ik zou in de toekomst best wel weer graag wat willen doen, want hoewel ik het werk an sich niet mis, mis ik wel het contact met collega's. De komende periode wil ik uitvinden waar mijn passie ligt, en als Kiki over een tijdje op school zit, kan ik altijd weer het werk als bedrijfsarts oppikken of totaal iets anders gaan doen. De wereld ligt wat dat betreft open.