Hoe doet mama Monique het allemaal?

Hier volgt een samenvatting van het interview met Monique Pommť (48jr), project-secretaris bij Rijkswaterstaat waar ze 24 uur werkt. Sinds november 2008 is ze een eigen winkel begonnen voor kinderkleding (zowel nieuw als tweedehands) waar ze de overige dagen werkt. Ze is getrouwd met Rudi die ook een eigen bedrijf heeft (al meer dan 30 jaar) en hij werkt zo’n 50 tot 60 uur per week. Hun dochter MichaŽla is 7 jaar.

1. Hoe ben je ertoe gekomen om je winkel op te zetten en wat geeft jou de drive?
“De bedoeling is, dat als de winkel goed gaat lopen, ik mijn baan bij Rijkswaterstaat op kan zeggen en alle dagen in de winkel kan zijn (5 dagen per week). Ik kan dan samen gezellig elke dag met mijn gezin ontbijten en tussen de middag kan ik met onze dochter samen even thuis gaan eten. Nu vlieg ik soms rond half 8 ’s ochtends de deur uit en dat vind ik verschrikkelijk! Ook moet onze dochter nu 3 dagen naar een tussenschoolse opvang of een vriendin en 1 middag naar een naschoolse opvang en dat zou dan wegvallen als ik de winkel fulltime kan doen.
Mijn drive is dus dat het me nu een investering kost van 6 werkdagen, maar dat we elkaar als alles goed gaat lopen meer zullen zien. In de winkel hebben we een aparte speelkamer en alle vriendinnen zijn altijd welkom om te komen spelen. Trouwens op donderdagmiddag sta ik aan school en werk ik aanvullend een avond thuis”.

2. Hoe heb je de zorg en het huishouden geregeld?
“Het huishouden loopt op dit moment wel goed: we hebben een hulp die 8 uur per week komt, zij doet ook de strijk. We hebben een groot huis dus die tijd heeft ze echt wel nodig. De was, bedden verschonen, boodschappen doen, opruimen, strijk opruimen en koken doe ik zelf. Afwassen (wat niet in de vaatwasser kan) en de keuken aan kant ’s avonds doen we meestal samen. Alles loopt op rolletjes, alleen toen onze dochter van haar paard viel en geopereerd moest worden: ja, toen was het even passen en meten. Maar zij gaat ten allen tijde voor, zonder discussie!!! Dus het werk en winkel moet dan worden geregeld en dat kost veel energie. Natuurlijk hebben we er veel over gesproken, over de extra tijd die de winkel met zich meebrengt, maar het thuisfront staat achter mijn beslissing en zal mij zoveel mogelijk helpen en steunen waar mogelijk”.

3. Is je relatie veranderd door jullie kind en hoe hou je het leuk?
“Onze relatie is, zoals elke relatie, wel veranderd ja. Als wij samen aan het knuffelen zijn komt onze dochter er lekker “tussenknuffelen” en gaan we uit eten dan gaat ze gewoon met ons mee: ze hoort er nu eenmaal bij en wij vinden dat heel erg gezellig. Als we al een oppas moeten regelen vinden we dat geen van beide prettig”.

4. Waar word jij een happy mom van? Waar haal je je energie uit?
“Uit de liefde die we voor elkaar voelen. We hebben eerder een kindje verloren en we zijn helemaal dol op onze dochter en nog steeds op elkaar! We beschouwen ons kind niet als vanzelfsprekend. Als ze dan haar armpjes om ons heenslaat en verkondigt dat ze zoooooooveeeeel van ons houdt en ons niet kan missen: dan smelt je hart toch en daar doe je het toch voor?”

5. Hoe ziet een normale door-de-weekse dag eruit?
“Als ik naar mijn werk ga en niet naar de winkel ziet de dag er als volgt uit: om 6 uur gaat de wekker, half 7 er uit en wassen en aankleden. Naar beneden tafel dekken en terug naar boven onze dochter wassen en aankleden. Samen een half uurtje ontbijten (dus niet elke dag….) en ik breng haar 3 dagen per week naar school en Rudi 2 dagen per week. Om 17.00 uur haal ik haar op bij mijn vriendin of naschoolse opvang en dan naar huis en eten koken. We tafelen vrij lang en praten over de dag en wat ons heeft beziggehouden. Daarna opruimen en afwassen en dan naar boven. MichaŽla doet haar pyjama aan en dan is het nog even speel- en stoeitijd. Om de avond lezen we haar voor en mag ze zelf ook nog even 10 minuutjes lezen en dan moet ze gaan slapen. Gelukkig is het geen slaapkopje en zo rond 20.45 uur gaat ze slapen”.

6. Wat was jullie leukste vakantie met Michaela?
“We hebben niet echt een allerleukste vakantie. We ondernemen heel veel en dat varieert van een kampeervakantie tot een vliegvakantie tot weekendjes weg tussendoor. We genieten met ons 3 met volle teugen! We proberen met elkaars wensen rekening te houden zodat we het alledrie naar ons zin hebben”.

7. Heb je nog een goede tip voor andere moeders? Dat kan over van alles gaan.
“Tip: als ze iets doet wat niet mag of iets moet doen wat ze niet wilt dan roepen we steevast: “ik tel tot 3 en dan moet je ……”. Dat werkt nog altijd! En niet te vergeten: heeeeeeel veeeeeel knuffelen!!!”

De winkel van Monique heet Bubbel&Zo en is te vinden aan de Lindebaan 4B in Bergen op Zoom.