Interview met Vera, schrijfster van het boek Ouders & Co

We hebben een interview met Vera Schilperoort, 48 jaar, woont in IJsselstein met haar vriend Frederik. De helft van de tijd ook met haar dochter Maud door co-ouderschap met haar vader. Haar vriend heeft ook twee dochters die om het weekend komen. Over het co-ouderschap heeft ze een boek geschreven.

1. Wat doe je precies?
Ik ben interim-recruiter. Mensen interviewen is mijn vak en doe ik al 20 jaar. En ik heb dus een boek geschreven over co-ouderschap.

2. Waarom moest dit boek er komen?
Dit boek heb ik geschreven omdat ik mooie portretten (letterlijk en figuurlijk) wilde maken van co-ouders en kinderen van co-ouders. Toen ik 12 jaar geleden co-ouder werd, kende ik niemand in mijn omgeving die co-ouderschap deed. Ik wilde ze vinden en hun verhalen horen. Daarnaast portretteren om beginnende of ervaren co-ouders te laten leren van elkaars ervaringen.

3. Nu je weet wat je weet, had je het anders gedaan? Welk beste advies kun je mensen die in een scheiding zitten geven?
Het waren vaak emotionele gesprekken, ook al waren veel co-ouders al jaren geleden uit elkaar gegaan. Dit onderwerp aansnijden bleek ook wel weer oude wonden open te reten.
Voor mezelf was het een feestje van herkenning om deze gesprekken met hen te voeren.
Advies dat ik kan geven is om iedereen die betrokken is bij een scheiding (ouders en kinderen) de tijd te gunnen om aan de nieuwe situatie te wennen. Onderschat het verdriet van kinderen niet dat gepaard gaat met een scheiding. Wanneer dit verdriet verwaarloosd wordt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Kinderen komen vaak later met hun verdriet, nadat ouders weer de balans gevonden hebben, gun hun dan ook de tijd om weer in balans te komen met de situatie en henzelf.

4. Hoe combineer jij je werk met de opvoeding en thuis?
Voor mij is de balans tussen werk en mijn kind opvoeden niet zo lastig, omdat mijn dochter de helft van de week bij haar vader is. Ik kan dan werken. Daarnaast is zij al bijna 15 jaar en kan zij gerust enkele uren alleen thuis zijn. Wat ik wel lastig vind is het samengestelde gezin. Mijn vriend is niet haar vader, in die zin ben ik altijd alleen aan het opvoeden en eindverantwoordelijk voor haar. Daarnaast verdient hij ook aandacht en mijn betrokkenheid. Ik vind het vaak lastig om dit te combineren. Ervaar daar ook de nodige stress van.

5. Wat is jouw happymom-moment?
Mijn dochter is gek op acteren, zingen en toneel spelen. Als ik haar dan op het podium zie genieten dan schiet ik vol van geluk!

6. Vind je opvoeden moeilijk of gaat het je natuurlijk af?
Ik ben wel een bewuste opvoeder met visie, als zeg ik het zelf. Ik streef ernaar dat zij goed uitgebalanceerd, sociaal en zelfstandig, vol zelfvertrouwen in het leven komt te staan. Daarnaast hoop ik dat zij haar talenten weet te benutten om een bepaalde passie in haar leven te vinden. Als ik dat wil bereiken dat moet ik daar een bepaalde weg voor bewandelen en dat doe ik heel bewust.

7. Wat vind je het leukste om te doen met je dochter?
Ik kan er vreselijk van genieten als ik met mijn dochter op avontuur ga. Afgelopen april hebben we samen in een strandhuisje gezeten en afgelopen zomer zijn wij samen naar Toscane gereden en  geslapen in verschillende bed & breakfast accommodaties. Dat zijn ervaringen om nooit te vergeten.

8. Hoe laad je je eigen energie op?
Een co-ouder heeft de luxe om twee weekenden per maand vrij te zijn en enkele avonden per week. Ik doe dan leuke dingen met vriendinnen en mijn vriend. Dit laad mijn energie weer op.

9. Heb je een tip voor andere moeders?
Als je geen co-moeder bent, zorg dan ook dat je eigen tijd claimt om je batterij op te laden. Man en kinderen zullen je dan misschien missen, maar verlangen heeft ook iets positiefs. Je ervaart allemaal weer wat je voor elkaar betekent.

Meer info over Vera en haar boek vind je op: www.co-ouderschap.com

Februari 2013