Interview met Yura Boerma van MAMcoaching

We hadden een interview met de inspirerende Yura Boerma. Ze is coach voor moeders die op zoek zijn naar de juiste balans. Daarnaast is ze moeder van een puberende tienerdochter en een zoon
(6 jaar). 

1. Kun je jezelf in het kort voorstellen? getrouwd, kids, leeftijd, woonplaats
Ik ben Yura Boerma (44) en ben getrouwd met Marc – hij werkt vier dagen per week als projectleider bij een gemeente.
Ook ben ik moeder van tienerdochter Amber (in groep 7) en van een 6-jarige zoon Bruno (in groep 3). Sinds 2008 woon ik in Leersum, vlakbij de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug.

2. Wat doe je precies?
Ik ben coach voor moeders die op zoek zijn naar de juiste balans. Tussen werk en priv, tussen schuldgevoel en ontspanning, tussen energie en stress. Ik help ze keuzes te maken die goed voelen bij de levensfase waarin ze nu als moeder zitten.

3. Hoe ben je dit begonnen?
In 2007 heb ik een time-out genomen van een jaar. Ik werkte in de re-integratiebranche en er speelden meerdere dingen tegelijk: een langlopende en energieslurpende reorganisatie op mijn werk, een onrustige en vaak zieke baby en een dochter die de overgang van kinderdagverblijf naar school en bso heel moeilijk vond. Gesprekken met mijn werkgever liepen op niets uit. Ik kon maar net ‘alle ballen in de lucht houden’ en mijn balans tussen werk en priv was totaal zoek. Uiteindelijk heb ik ontslag genomen om een time-out voor mijzelf en mijn gezin te nemen. Ik werd fulltime moeder, iets waarvan ik altijd heb gezegd dat ik dat niet zou kunnen... Maar het was belangrijk om rust te creren: thuis, in mijn gezin en in mijn hoofd. Door deze keuze ben ik meer mijn hart gaan volgen en sta ik nu in mijn eigen kracht: als vrouw, als moeder, als coach, als Yura!
Tijdens deze time-out ben ik op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: wat wil ik nu cht? De rust die we ervoeren als gezin en die ik in mijzelf had gevonden, leidde bij mij tot de keuze om werk en zorg voor de kinderen flexibeler te gaan combineren. Ik zocht een goede balans tussen de ambities in mijn verschillende rollen en al snel zag ik mijn droom voor me: werken vanuit huis, het liefst in een advies- of coachpraktijk. Zo kon ik mijn rol als moeder en ondernemer combineren met mijn persoonlijke ontwikkeling, mijn talenten laten zien en daarnaast maatschappelijk actief blijven (bijvoorbeeld op de school van mijn kids en in natuureducatie voor kinderen). Ik wilde heel graag verder met het begeleiden van mensen, maar wel met meer handvatten om ze beter te helpen, een doelgroep waar ik meer affiniteit mee heb n met meer balans tussen mijn werk & privleven.
In 2008 startte ik met een coach opleiding en mijn doelgroep stond al vast: moeders die - net zoals ik - tegen vragen zijn opgelopen tijdens het vinden (en zoeken) naar de juiste balans tussen werk, gezin en zichzelf. Ik wilde moeders begeleiden in hun zoektocht naar hoe ze het wl willen in hun leven. Vaak zijn deze gedachten ver weggestopt door jarenlang in een soort ‘zorgmodus’ te hebben gezeten.
Aan het einde van de opleiding schreef ik een ondernemersplan voor mijn eigen coachpraktijk: MAMcoaching en begin 2010 ben ik van start gegaan. Ik heb me gespecialiseerd in de doelgroep werkende moeders en daarnaast wil ik – als moeder van twee kinderen – als ervaringsdeskundige laten zien dat het ook ‘anders’ kan: leven vanuit juw eigen balans!

4. Heb je ernaast nog ander werk?
Nee, ik werk ca. 30 uur per week voor MAMcoaching.

5. Hoe vind jezelf de juiste balans met werk, je website en de verzorging van je kids?
Door goed mijn energie te managen. Ik weet precies wat mijn energiegevers en energievreters zijn, en door daar een goede balans tussen te vinden, zorg ik ervoor dat ik ’s avonds niet heel moe ben. Ik heb een aantal energievreters uit mijn weekplanning geschrapt (woensdagmiddag vanuit huis werken als de kinderen thuis zijn, dagelijks boodschappen doen) en daarvoor energiegevers in de plaats gezet (een dagelijkse wandeling in het bos, 2-3x per week yoga-oefeningen thuis doen, vaker dingen met aandacht doen (voorlezen van Bruno, luisteren naar gitaarspel van Amber). Daarnaast weet ik dat ik een ochtendmens ben. Ik probeer dus zoveel mogelijk overdag te werken en de avonden vrij te houden.

6. Wat is jou happy moment als happy mom?
Als ik met mijn kinderen naar buiten ga, al krijgt mijn dochter Amber nu de leeftijd dat ze het saai vindt: ‘gaan we nou alwr wandelen?’. Toch zet ik dan door en even later huppelen mijn dochter en zoon samen door het bos. Negen van de tien keer vinden ze allerlei mooie dingen of we gaan sporen zoeken of routepaaltjes volgen. Als ik dan die pretoogjes van ze zie en ik voel zelf de frisse wind door mijn hoofd, dan ervaar ik een happy moment als happy mom!

7. Vind je opvoeden moeilijk of gaat het je natuurlijk af?
In eerste instantie ging het me natuurlijk af met mijn dochter. Zij is als baby en kleuter heel makkelijk geweest, en daarnaast voelde ik goed aan wat ze nodig had. Maar dat veranderde bij de geboorte van mijn zoontje Bruno … Hij heeft veel gehuild en ik begreep niet goed wat hij wilde. Dat is zo gebleven tot een jaar of 3. Daarna is hij veranderd en rustiger geworden. We hebben voor hem veel ritme en regelmaat ingebouwd, en zijn heel consequent geweest. Hij is een erg gevoelig kind. Op dit moment is hij ‘het makkelijke kind’ thuis en begint mijn dochter te ‘pr-puberen’. Ik vind het vooral moeilijk als ze zo onredelijk is en begint te schreeuwen. Dan is het heel lastig om je geduld te bewaren en haar toch liefdevol terecht te wijzen. Eerlijk gezegd is dat best nog een zoektocht!

8. Wat vind je het leukste om te doen met je kinderen?
Naar buiten gaan! Maar ik doe ook graag een spelletje met ze of ga samen met mijn dochter kleuren of met mijn zoontje Bruno lezen. Dan lezen we om de beurt een bladzijde voor. Heel leuk en leerzaam!

9. Hoe laad je je eigen energie op?
Door dingen te doen waar ik cht blij en gelukkig van word. Ik ben gek op de natuur en een grote vogelfan. Ik ben dus vaak buiten te vinden (dan ga ik – alleen! – wandelen in het bos) en heb bijvoorbeeld veel voederplekken voor de vogels in mijn tuin. Alleen al van het kijken naar hen word ik bij. En daar krijg ik energie van! En ik lees heel graag tijdschriften en boeken. Dus geregeld zit ik ’s avonds op de bank met een boek over bijvoorbeeld mindfulness of met het tijdschrift Flow. Ik voel me ook heel goed bij yoga – dit probeer ik 2-3x per week te doen. En ik moet je zeggen dat mijn werk me ook heel veel energie geeft! Ik werk als balans- en wandelcoach en loop dus heel vaak buiten met de moeders die ik begeleid. Zij ervaren dat vaak als een moment tijd voor zichzelf en dat is geweldig! Natuurlijk ben k aan het werk, maar als ik zie wat er in positieve zin gebeurt bij hen en wat voor mooie, nieuwe inzichten ze krijgen, dan krijg ik daar een enorme boost van!

10. Heb je een tip voor andere moeders?
Maak een lijstje van jouw energie oplaadpunten: dingen waar jj blij en gelukkig van wordt. Ga er eens goed voor zitten en als je het moeilijk vindt, denk dan terug aan de tijd vrdat je kinderen had. Wat deed je toen in je vrije tijd? Waar kreeg je altijd een blij of gelukzalig gevoel van? Had of heb je een passie?
Als je lijstje klaar is, kijk dan eens wanneer je die dingen voor het laatst hebt gedaan? Mmmm, lang geleden? Dan wordt het tijd om deze energie oplaadpunten in te plannen. Kies iets wat je heel graag wilt gaan doen, pak je agenda en prik een moment waarop je dit gaat doen. Deel met anderen in je omgeving (je partner, kinderen, vriendin, moeder) hoe belangrijk dit voor je is, zodat ze je motiveren dit vaker te doen! Op deze manier blijf je makkelijker energiek en in balans. Je zult merken dat je je prettiger voelt en dit heeft direct effect op jouw humeur n die van jouw kinderen!

Speciaal voor Happymom heeft Yura een leuke aanbieding:
Gun jezelf een frisse wind door je hoofd en ervaar de BalansWandeling! Voel je fit, energiek & in balans! Met de kortingscode BALANS70 betaal je slechts € 70,00 (i.p.v.
€ 85,00) voor een BalansWandeling van 90 minuten. Kijk op haar website: www.mamcoaching.nl voor meer informatie of meld je direct aan oor een e-mail te sturen naar info@mamcoaching.nl Vergeet niet de kortingscode te vermelden!
Je kunt je ook bij haar gratis aanmelden om iedere maand inspirerende en waardevolle tips te ontvangen over het moederschap, over de balans tussen je werk en je gezin, en over meer tijd voor jezelf.

Januari 2013