Interview met happymom 

Vandaag hebben we een interview met Yvonne Dudock, 42 jaar, freelance bladenmaker, tekstschrijver en redacteur van o.a. kinderboeken en werkt vier dagen per week. Ze is getrouwd met Mark Wester, 42 jaar, ingenieur, en hij werkt ook vier dagen per week. Samen hebben ze 1 dochtertje – Lara – van 4 jaar.

1. Hoe combineren jullie de schooltijden met het werk?  “Het was wel even omschakelen toen Lara naar school ging. Daarvoor ging ze drie dagen per week naar de crŤche en maakte het niet uit of je haar om acht uur of om negen uur bracht. Nu ze naar school gaat, moet ze er altijd om half negen zijn. Meestal breng ik haar naar school, omdat Mark al om acht uur op zijn werk moet zijn. Maar heb ik een keer een vroege werkafspraak, dan brengt Mark haar. Wat betreft na school, op woensdag ben ik vrij en op vrijdag Mark. De andere drie middagen gaat ze naar de naschoolse opvang. Hulp van onze ouders, familie of vrienden roepen we sporadisch in, alleen als we het echt niet zelf kunnen oplossen. Door mijn werk ben ik flexibel genoeg om roostervrije dagen, vakanties of ziekte zoveel mogelijk op te vangen. Bovendien wonen onze ouders niet in de buurt, dus voor een keer een middagje oppassen is dat niet handig. Wel gaat ze in de vakantie vaak een paar dagen naar opa en oma.”

2. Hoe hebben jullie de organisatie thuis geregeld, of zijn er geen vaste afspraken?
“Koken, boodschappen doen en het schoonmaken. Mark en ik hebben de taken goed verdeeld, al zeg ik het zelf. Op zaterdagochtend gaan we samen het hele huis door, met z’n tweeŽn gaat het redelijk snel. Koken proberen we zo veel mogelijk om de beurt te doen. Als ik een hele dag heb thuisgewerkt, vind ik het vaak wel fijn om even in de keuken te staan en iets lekkers klaar te maken. En ongeveer een half jaar geleden hebben we Albert ‘ontdekt’. Dat is echt ideaal, via internet bestellen en alle boodschappen worden tot in de keuken bezorgd.“

3. Hoe ziet een doordeweekse dag eruit?
“Elke dag om iets voor zevenen gaat de wekker. Mark staat dan als eerste op, die moet om half acht de deur al uit. Lara is dan ook net wakker en kruipt dan gezellig bij mij in bed tot ik ga douchen. Meestal gaat ze dan met Mark mee naar beneden om te ontbijten, soms stapt ze bij mij onder de douche. Als Mark weg gaat, schuif ik aan en zitten we nog even samen aan tafel. Daarna weer naar boven om Lara aan te kleden en tanden te poetsen. Om kwart over acht pakken we de fiets uit de schuur en nog geen tien minuten later zijn we op school.
Na school wordt ze door een leidster van de naschoolse opgehaald. Rond half zes haalt Mark haar daar weer op. Zodra iedereen weer thuis is, is het een gezellige drukte; een van ons kookt, Lara zit aan tafel te kleuren, ‘helpt’ met koken of knuffelt de kat en geeft hem brokjes. En even bijkletsen natuurlijk.
Het avondeten is voor ons echt een moment van ons drieŽn. Aan tafel proberen we het zo gezellig mogelijk te maken. Eten staat voorop, maar ook vertellen hoe je dag was, grappen maken of gewoon iets vertellen wat in je opkomt. Soms zit Lara zo druk te kletsen, dat ze vergeet te eten. Een andere keer heeft ze minder trek en onderhandelt ze over hoeveel happen ze nog moet. Maar al met al is haar bord nagenoeg leeg.
Na het eten mag Lara tot ze naar bed gaar nog even spelen: met haar my little pony’s, kleuren of een spelletje. In principe gaat de tv niet aan, ook voor ons niet.”

4. Is je dochter een goede eter en heb je wellicht een recept van een maaltijd waar ze van smult?
“We mogen absoluut niet klagen! Eigenlijk eet ze alles wat de pot schaft, en tussendoor veel fruit, dat pakt ze zelf uit de schaal. Nu moet ik zeggen dat ik ook geen voorstander ben van apart koken, dus dat heb ik ook nooit gedaan. Nee, van vlees tot vis, en van aardappeltjes, couscous tot paprika en aubergine, ze eet het allemaal. Uiteraard heeft ze wel haar voorkeuren, zoals tortelloni’s, pompoensoep, zalm en spinazietaart (zie het recept helemaal onderaan de pagina) En natuurlijk niet te vergeten pannenkoeken en patatjes, maar welk kind heeft dat niet op zijn lijstje staan?

5. Hoe laat gaat je dochtertje naar bed en heb je een bepaald bedritueel?
“Naar bed gaan is voor Lara absoluut geen probleem. Vaak geeft ze zelf al aan dat ze moe is en naar boven wil. Een van ons gaat dan met haar mee en doet haar in bad of zet haar onder de douche. Na het afdrogen is het pyjama aan, tandenpoetsen en nog een verhaaltje voorlezen of in ons bed nog even tv kijken. We hebben allerlei kinderprogramma’s opgenomen, daar mag ze dan nog een paar minuten naar kijken. Maar soms is ze gewoon zo moe dat ze meteen wil slapen. In bed krijgen we allebei nog een hele dikke knuffel en kus en fluistert ze ‘I love you’ in je oor. Wij moeten dan ‘Ik hou van jou’ in een andere taal in haar oor fluisteren. Om kwart voor acht staan Mark en ik meestal weer beneden.”

6. Heb je nog een goede tip voor andere moeders?
“Het is misschien een open deur, maar maak tijd voor jezelf en je partner. Mark en ik proberen regelmatig uitjes voor ons tweeŽn te plannen, van sporten tot uit eten en film of een weekendje weg. Nu Lara naar school gaat, is de woensdagochtend ook zoveel mogelijk voor mezelf. Meestal ga ik hardlopen in het bos aan het einde van de straat. Daarna met een kop thee en de krant of een tijdschrift even bijkomen. Je hebt het gewoon nodig!”

Recept spinazietaart

Benodigdheden:
1 pak bladspinazie (Iglo, 450 g)
6 plakken bladerdeeg
3 eieren
250 g blauwe kaas
200 g hamblokjes of spekjes
Beetje couscous
Peper en zout

Ontdooi de plakjes bladerdeeg en de spinazie. Verwarm de oven voor op 230 graden (heteluchtoven). Druk het vocht van de spinazie goed uit in een zeef. Snij het in fijnere stukken, net als de kaas. Bak de hamblokjes/spekjes in een pan en voeg daar de spinazie en kaasblokjes aan toe. Even laten opwarmen op een laag vuur tot de kaas begint te smelten. Zet daarna het gas uit. Vet ondertussen een bakvorm van ongeveer 24 cm doorsnee in en bekleed deze met bladerdeeg. Houd twee plakken over voor de bovenkant van de taart. Strooi op de bodem een klein laagje couscous (dit neemt het eventuele vocht van de spinazie op). Breek de eieren in een kommetje en meng ze goed door elkaar met wat peper en zout. Giet de eieren bij het spinaziemengsel in de pan en roer het goed door elkaar. Schep het geheel in de bakvorm en dek het af met de twee laatste plakjes bladerdeeg. Zet de taart in het midden van de oven voor ongeveer 28 minuten.
Eet smakelijk!