Interview met happymom Pernilla La Lau 

We hadden een geweldig leuk en positief gesprek met Pernille La Lau (1971). Je kent haar ongetwijfeld als tv-presentatrice van Koffietijd maar ze heeft in haar lange loopbaan al vele tv-programma’s gedaan waaronder Hart van Nederland, Helder en Editie NL. Ze heeft 2 kinderen Nuala (19 september 2003) en Bjørn (9 juni 2002). In 2008 gingen zij en de vader van de kinderen uit elkaar. Ze is tevens personal coach.

Fotograaf: Nick van Ormondt

Even wat stellingen…
Open of gesloten? Open
Zomer of winter? Zomer
Glas halfvol of glas half leeg? Glas is halfvol, eigenlijk zelfs tot driekwart!
Wat voor cijfer geef je je leven nu? Een 8
Koekje, snoepje of chocolade? Zoute koekjes (maar dan alleen als er iets te vieren valt)
Ochtend- of avondmens? Avondmens (hoewel, nu met Koffietijd gaat de wekker al om kwart voor 6 in de ochtend en zodoende moet ik nu ook op tijd naar bed gaan).

1. Je hebt 2 kinderen; Nuala van 8 jaar en Bjørn van 9 jaar; hoe combineer je je moeder zijn met je werk?
“Ik vind werken heel erg fijn om te doen en bovendien heel leuk en mijn kinderen zijn er trouwens ook trots op. Ik was vroeger al heel jong al aan het werk naast mijn school, al vanaf mijn 14e jaar. Sinds ik moeder ben vraagt het natuurlijk wel om enig organisatietalent, maar met wat flexibiliteit en creativiteit is alles wel op te lossen.

2. Je ziet er altijd zo stralend lachend uit op tv bij o.a. Koffietijd; maar je zal toch ook wel eens een zware dag hebben. Hoe pep je jezelf dan op?
"Toevallig dat je dit vraagt want ik ben vorige week, 3 minuten voordat de uitzending van Koffietijd begon, van een trapje gevallen. Dan denk ik bij mezelf: “gelukkig heb ik donderdags met Bjørn al boodschappen gedaan dus die zijn in ieder geval al in huis. Ik probeer het toch altijd positief te zien. En ik mag blij zijn dat er niks gescheurd of gebroken is. Er zijn altijd redenen om jezelf naar beneden te praten, soms ben je niet happy en dat is logisch, dat heeft iedereen. De kunst is om het positief te blijven zien.
Er zijn zoveel dingen om gelukkig mee te zijn; mijn kinderen zijn gezond. Ik heb veel bewondering voor ouders van kinderen die ziek zijn en naast hun werk nog veel naar het ziekenhuis moeten gaan.
Koffietijd te presenteren is een hele leuke baan en omdat ik nieuwsgierig van aard ben, ben ik altijd in alle gasten even geïnteresseerd. En mijn marketingachtergrond komt bij sommige gesprekken goed van pas. Dan vraag ik me af als ik een rapper moet interviewen: hoe zet een rapper nou ‘zijn merk’ neer."

3. Je bent een bekende moeder; kun je wel gewoon met je kinderen naar een pretpark?
“Ja hoor, in Nederland zijn de mensen beleefd, netjes en vriendelijk. Je word wel herkend, maar mensen vallen me niet lastig. En het is natuurlijk heel leuk om een compliment van de kijkers te krijgen op die manier".

4. Ben je een strenge moeder?
"Ik ben wel duidelijk. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen een hand geven als ze iemand ontmoeten en dat ze ook netjes gedag zeggen. Dat hoort bij de basisregels.
Aan de andere kant kun je erin stoppen wat je kan, maar het heeft ook een groot deel te maken met het karakter van je kind. Mijn broer is anders dan ik, maar we hebben dezelfde opvoeding gehad. Elk kind reageert dus anders op hetgeen wat je zegt. Het karakter bepaalt hoe zij er verder in het leven mee omgaan.

5. Gaat het moeder-zijn je gemakkelijk af of vind je het best zwaar en worstel je soms met bepaalde opvoedingsvragen?
""Moeder zijn is mooi. Nu zijn de kinderen regelmatig bij hun vader en gelukkig zitten we qua opvoeding op dezelfde lijn."

6. Heb je zelf een goede opvoeding gehad en herken je dingen terug die je hetzelfde doet?
"Wij mochten veel thuis. Als mijn broer met een tuinslang aan kwam zetten en hij de woonkamer onder wilde spuiten, zei mijn moeder (lerares): je mag best in de wc spuiten. Ik zou daar anders mee omgaan ☺ . Opvoeden is vooral openheid, goed luisteren en iedereen in zijn waarde laten. Ik ben trouwens wel blij dat mijn kinderen mij nu nog serieus nemen.

7. Wat eten de kinderen het liefste (buiten de 3 p’s – pizza/patat/pannenkoeken)?
"Nuala lust graag vis; bijvoorbeeld een stuk zalm uit de oven. Die wil later ook een eigen restaurant openen.
Bjørn lust graag pasta; hij wil later graag acteren."

8. Hoe ziet een vrije dag eruit?
"Ik heb twee soorten vrije dagen; als ik met de kinderen ben ga ik graag naar een museum, rondje wandelen, doen we een spelletje of spreek ik af met vrienden die ook kinderen hebben. Wat ze ook heerlijk vonden is samen The Voice kijken; daar kunnen ze echt van genieten.
Als ik een dagje vrij ben zonder kinderen dan neem ik echt de luxe van de vrije dag en laat ik de dag een beetje op zijn beloop en kijk ik waar ik zin in heb om te doen (al zijn er natuurlijk altijd wel klusjes te doen)."

9. Je bent ongelooflijk succesvol en hebt al veel gedaan in je carriere, maar Is er iets wat je altijd nog zou willen doen?
"Als ik de mogelijkheid hebben om ooit te kiezen wat ik nog zou willen doen is het een serie vrouwenportretten maken van succesvolle ondernemende vrouwen."

10. Hoe ziet jouw ideale vakantiedag eruit?
"Lekker de vrije tijd hebben om te doen waar je zin in hebt. Nieuwe dingen ontdekken. Genieten van de natuur; lekker koken."

11. Waar word je gelukkig van?
"Gewoon lekker buiten zijn."

12 Heb je nog een tip voor andere happy moeders?
"Je kunt iedere keer weer opnieuw beginnen. Kinderen zijn het conflict waard. Kinderen je limiet aangeven is liefde!"

Wil je meer lezen over Pernille? Ga dan naar haar site: www.pernillelalau.tv

Mei 2012