Interview met Sonja Kimpen 

We hadden een interview met gezondheidsgoeroe Sonja Kimpen (ze wordt ook wel de Vlaamse Sonja Bakker genoemd).
Sonja is geboren op 10 april 1959 en is getrouwd met Marc de Jonck. Samen hebben ze 2 zonen; Niels (1988) en Arne (1991). Ze heeft samen met haar man het bedrijf Synergie Wellness Point opgericht en al vele boeken geschreven over gezonde eetpatronen.

1. Sonja, kun je iets meer vertellen over jullie bedrijf?
Synergie Wellness Point is het bedrijf dat ik samen met mijn echtgenoot, Marc, 25 jaar geleden ben opgestart. Het was en is nog steeds onze droom om mensen te helpen zich goed te voelen door een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl is immers de garantie voor energie en fitheid! Een gezonde levensstijl is gebaseerd op vier pijlers: beweging, gezonde voeding, emotionele balans en positieve gedachten. Naast individuele bewegingsprogramma’s en voedingsadvies geven wij dus in Synergie ook een heel pakket aan mentale coaching, wat ons uniek maakt in deze sector en er bovendien voor zorgt dat mensen schitterende resultaten behalen dankzij deze totaalcoaching!

2. Ik heb ergens gelezen dat je vroeger zelf een beetje overgewicht hebt gehad. Wanneer ging bij jou de knop om?
In mijn boek ‘sterker dan suiker’ heb ik het eindelijk gedurfd om mijn verhaal neer te schrijven. Ik heb het gedaan omdat er veel mensen in dezelfde situatie zaten als ik en ik hoop dat ze uit mijn persoonlijk verhaal moed kunnen putten. “Mijn knop” werd omgedraaid tussen mijn 24 en 27 jaar na jarenlang alle mogelijke diŽten te hebben uitgeprobeerd zonder blijvend resultaat. Gelukkig voelde ik, na vele jaren verloren te hebben met het toepassen van de verkeerde strategie dat het ook anders kon. Mijn knokmentaliteit kwam boven en stap voor stap begon ik eenvoudige dingen toe te passen en de rest van het verhaal kennen jullie! Natuurlijk ben ik niet enkel ervaringsdeskundige maar is alles wetenschappelijk onderbouwd! ( mijn opleiding is master in de bewegingswetenschappen, voedings-en mental coach)

3. Heb je een goede tip voor andere moeders die overgewicht hebben?
Zolang dat je je focust op “dieet” zet je je geest in een verkeerde mindset. Je ziet dan enkel dingen die “verboden” zijn, dingen die je moet missen. Vandaar zou ik zeggen: denk niet meer aan diŽten, maar gewoon aan gezond leven en alle dingen die wel mogen! Dat werkt bovendien ook super inspirerend voor de kinderen. De leukste bijwerking van gezond leven, en dat is heus niet zo moeilijk, is dat je lichaam je zal belonen met afslanken! Focus op LEVEN in plaats van eten!

4. Je hebt best een drukke baan en ook nog 2 kinderen. Hoe vind je de balans in je leven om de zorg van de kinderen te combineren met het werk?
Dat is al heel mijn leven een echte uitdaging voor mij, maar uiteindelijk draait het allemaal om het stellen van prioriteiten. Zolang je niet duidelijk weet wat belangrijk is in je eigen leven, hol je jezelf voorbij. Het kennen van je prioriteiten gecombineerd met de principes van tijdsmanagement en een goede agenda, doet wonderen en helpt je om de dingen te realiseren die je wil. Trouwens tijds- en prioriteitenmanagement zijn seminars die we regelmatig geven bij ons in Synergie omdat jammer genoeg ‘geen tijd’ nog steeds het meest gehoorde excuus is waarom mensen geen gezonde levensstijl toepassen. Maar dat hoeft helemaal zo niet te zijn. Met de juiste inzichten vindt iedereen de tijd om dromen waar te maken!

5. Wat maakt jou een gelukkige moeder?
Dat ik mijn zonen gelukkig zie. Ik waak erover dat ik ze elke dag zie lachen!

6. Wat doen jullie op een zondag? Brengen jullie dan als gezin de dag door met elkaar of is juist iedereen een beetje op zichzelf? Koken jullie bijvoorbeeld uitgebreid of makkelijk op deze dag?
Zondag is voor mij de ideale combinatie tussen tijd voor mezelf en tijd voor mijn gezin, een rustpunt in een meestal overdrukke week. Ik ontbijt uitgebreid met Marc en afhankelijk van de activiteiten van de jongens, doen zij mee. Daarna doen we allemaal onze favoriete sport en probeer ik zeker tijd te maken voor een lange wandeling met onze hond en misschien wat lezen in een goed boek. Onze zondagavond met de kinderen is heilig voor ons. We eten dan samen met het hele gezin en dikwijls komen de vriendinnen van onze zonen dan ook mee. En we blijven gezellig lang natafelen!

7. Wat is bij jullie thuis de favoriete maaltijd? Heb je een recept?
Al mijn favoriete recepten heb ik gebundeld in mijn kookboeken. Eerlijk gezegd heb ik geen “specifiek” favoriet dessert omdat ik juist zo hou van afwisseling!

8. Wat zijn je favoriete sites?
Ik heb geen tijd om voor het plezier internet sites te gaan bezoeken. Het klinkt misschien wat cru, maar ik besef dat je daar heel veel tijd kwijt door kan raken en internet is nu eenmaal geen hobby voor mij. Uiteraard ga ik wel op internet voor extra research. Dus zou ik zeggen dat een goede zoekrobot tot mijn favoriete site behoort.

9. Wat is jullie leukste vakantiebestemming als gezin?
Als gezin is het Sporthotel ‘La Santa’ op Lanzarote. Daar hebben wij heerlijke sport-vakanties beleefd en hebben we ook al atleten voorbereid.

10. Heb je nog een goede tip voor andere moeders? (dat kan over van alles gaan).
Ik zou zeggen: maak van eten geen strijd. Zorg er gewoon voor dat ze gevarieerd een beetje van alles eten en snoepen behandelen als een genotsmiddel zoals alcohol. Zorg dat ze het verschil kennen gadgetvoeding ( ongezonde voeding en snoep en swingvoeding = gezonde voeding) Maak je maaltijden zo gezellig mogelijk. Probeer om samen te bewegen: lopen, zwemmen, fietsen. Zo leren ze een gezonde levensstijl op een leuke manier, waar ze je later nog heel dankbaar voor gaan zijn. Maar leer je kinderen vooral dat ze altijd ZELF hun beste vriend moeten zijn en ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun geluk.

Mocht je meer informatie willen hebben of interesse hebben in een van haar boeken, kijk dan op: www.synergie.be