Interview met happymom Tanja Jess 

Deze keer een interview met Tanja Jess (1967). Ze is onlangs getrouwd met Charly Luske. Samen hebben ze 2 zonen, Billy van 5 en Bobby van 1 jaar. We kennen Tanja als actrice van de speelfilms Leef! en HannaHannah en ze heeft daarnaast in talloze televisieseries gespeeld zoals, Baantjer, Goede Tijden, Slechte Tijden en Grijpstra & de Gier. Ook heeft ze televisieprogramma's als Temptation Island, Undercover Lover en Paradise Hotel gepresenteerd. Momenteel hoor je haar elke werkdag in haar eigen radioprogramma op 100% NL, tussen 14.00 en 16.00 uur.


1. Jullie zijn in augustus 2008 getrouwd, vond je het spannend om te trouwen en voelt het nu anders?
“Eigenlijk is er niet zoveel veranderd, maar het voelt erg goed om nu niet alleen gevoelsmatig maar ook officieel familie van elkaar te zijn.
En het was heerlijk om zo'n prachtig liefdesfeest te vieren met alle mensen die ons dierbaar zijn!”

2. Heb je een goede balans tussen je werk en de zorg voor jullie zoontjes? Hoe regel je het thuis allemaal?
“Het combineren van gezin en carriere blijft een intensieve taak. Ik heb ng meer respect gekregen voor al die alleenstaande ouders die het helemaal in hun uppie moeten doen! Wij zijn nog met z'n tween en toch blijft het een hele klus. Vooral omdat wij heel onregelmatig werken. De standaard kinderopvang sluit totaal niet aan op onze behoefte. Een au-pair of een oppasmoeder is dan eigenlijk de enige oplossing. Voor een au-pair hebben we niet genoeg ruimte in ons huis dus momenteel
hebben we een oppasmoeder en af en toe hulp van familie. Maar iedere week is weer een soort goocheltruc om het allemaal geregeld te krijgen. Goed plannen is wel een sleutelwoord. En bewust je aandacht verdelen, zodat je genoeg kwalitatieve aandacht overhoudt voor allebei je kinderen en natuurlijk ook nog voor je relatie."

3. Heeft het moederschap jou veranderd?
“In die zin dat ik niet langer het middelpunt van mijn universum ben. Dat zijn nu de kinderen. Ook is de relatie met mijn man verdiept sinds we kinderen hebben. We zijn letterlijk en figuurlijk door de kinderen met elkaar versmolten. Het is zo grappig om al die dingetjes van jezelf en je partner in je kinderen te herkennen. Mijn gezin is nu het allerbelangrijkste voor me. Dat zal ik beschermen als een leeuwin.”

4. In het radioprogramma wat je elke dag tussen 14-16 uur presenteert op 100%nl behandel je favoriete recepten; Wat is jouw favoriete recept?
“Ik hou heel erg van variatie. Dus ik vind het leuk om in kookboeken te neuzen en dingen te maken die ik nog nooit eerder heb gemaakt. Ben wel erg goed in salades, al zeg ik het zelf :-).
In mijn programma gaat het trouwens niet zo zeer over de recepten. In vaste rubriek 'Wat eten we dit weekend?', waar jij in jouw vraag denk ik op doelde, is het eten eigenlijk slechts een kapstok waaraan het gesprek wordt opgehangen. Ik interview dan altijd de vader of moeder van een bekende Nederlander over het favoriete recept van
zoon of dochter. 'Wat kan mama het beste klaarmaken van iedereen?'. En uiteindelijk
gaat het gesprek dan vooral over hoe die bnner als kind was, leuke anekdotes, etc."

5. Je ziet er altijd fantastisch uit; moet je er veel aan doen om er zo goed uit te zien? (veel letten op je eten, veel sporten?)
“Haha, nou dank je wel. Ik denk dat het belangrijkste is dat je lekker in je vel zit. Dat is het mooie van ouder worden; Je hebt steeds minder last van onzekerheden en hebt de meeste spoken uit je verleden al opgeruimd. Dat maakt het leven een stuk makkelijker en relaxter.
Die innerlijke balans straal je dan ook uit. Ikzelf vind dat altijd heel aantrekkelijk in mensen. Dan vraag je je misschien af waarom ik op een veel jongere man gevallen ben? Ik denk dat Charly een hele oude ziel heeft. Toen ik hem leerde kennen was hij 22 en ik 33, maar hij had toen al meer rust in zijn donder. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je regelmatig beweegt en goed smeert. Ik gebruik al jarenlang Lancaster. Mijn moeder gebruikte het al toen ik nog heel klein was dus die geur is z vertrouwd! Mijn moeder ziet er overigens ook nog heel goed uit. Ze wordt binnenkort 70 en dat zou je haar echt niet geven!"

6. Waar ga je het liefste heen op vakantie?
“Vorig jaar zijn Charly en ik op huwelijksreis geweest naar Thailand. Dat vind ik z'n heerlijk land en de mensen zijn daar z lief en gastvrij! En god, wat is het daar mooi!
Maar voor een vakantie met de kids zou ik denk ik toch eerder kiezen voor Ibiza. Daar zijn we de zomer daarvoor geweest met allemaal vrienden die ook kinderen hebben en dat was zo gezellig! De kids konden lekker met elkaar spelen, daar heb je dan ook meteen geen omkijken meer naar, en wij natuurlijk heerlijk aan de Chardonnay!”

7. Waar ligt je ambitie, is er nog iets wat je zou willen doen of vindt je het leven wat je nu leidt helemaal goed?
“Natuurlijk mag ik mezelf al een heel gelukkig mens prijzen met alles wat ik heb bereikt en wat me gegund is in dit leven. Daar ben ik me ook heel erg van bewust en geniet ik met volle teugen van. Maar dromen moet je altijd houden vind ik, dat houdt je levendig, en ik heb er dus ook nog genoeg! Zo zou ik nog weleens een mooie dragende karakterrol willeen spelen in een goede film en een eigen talkshow op tv lijkt me ook geweldig om te doen.”

8. Heb je nog een goede tip voor andere moeders?
“Volg je intuitie! Blijf trouw aan je gevoel. Meestal weten moeders heel goed wat goed is voor hun kinderen en hoe ze ze moeten aanpakken alleen worden ze vaak veel te onzeker gemaakt door al die 'regeltjes' die opgesteld worden door consultatiebureau's en dergelijke. Aan de andere kant is het natuurlijk fantastisch dat we in dit land dergelijke instanties hebben waar je om hulp kunt vragen als je het echt niet meer weet. Gelukkig zijn er inmiddels een heleboel taboes doorbroken waar het om opvoeden gaat. Je bent niet meer meteen een slechte moeder als je het even niet meer aankunt. En dat hebben we denk ik wel aan een aantal campagnes vanuit de overheid en al die opvoed-programma's op tv te danken. Maar er schuilt naar mijn mening dus ook een klein gevaar achter; Dat je het contact met jezelf verliest en je te veel laat leiden door anderen. Dat vind ik zonde! Het is in het leven altijd de kunst om de gulden middenweg te vinden!”