Campina Yoghurt favoriet bij Nederlandse consument

Nederlanders behoren tot de grootste yoghurtconsumenten ter wereld. Nederlanders zijn echte yoghurteters: na Turkije wordt in Nederland de meeste yoghurt ter wereld gegeten per hoofd van de bevolking.

Zo heeft bijna 95 procent van de Nederlandse huishoudens wel eens yoghurt in de koelkast staan. Nederlanders eten samen 275 miljoen liter yoghurt per jaar. Dat zijn circa 110 Olympische zwembaden vol. 

Onafhankelijk onderzoeksbureau Ivomar onderzocht welke magere yoghurt Nederlanders het allerlekkerst vinden. Campina Magere Yoghurt werd hierbij als beste getest.
April 2014

Theater Terra presenteert twee nieuwe familiemusicals

Theator Terra presenteert twee nieuwe familiemusicalsTheater Terra presenteert twee nieuwe familiemusicals: Kikker is Jarig en Ali Baba en de 40 rovers Komend theaterseizoen brengt Theater Terra twee nieuwe familiemusicals naar de Nederlandse en Vlaamse theaters: Kikker is Jarig, voor iedereen vanaf 4 jaar en Ali Baba en de 40 rovers, voor de hele familie vanaf 8 jaar. Theater Terra, bekend van onder andere Koning van Katoren, Dolfje Weerwolfje en Dribbel, viert vanaf september 2014 de 25ste verjaardag van ‘Max Velthuijs’ Kikker met de compleet nieuwe jubileumvoorstelling Kikker is Jarig. Vanaf januari 2015 is Ali Baba en de 40 rovers te zien, een familiemusical gebaseerd op het bekende sprookje van 1001 nacht.

Sprookjesmusical gaat in najaar 2014 op toernee

De sprookjesmusical Klaas Vaak gaat in het najaar van 2014 op tournee: dat maakt de Efteling bekend.
Vanaf 11 oktober is de sprookjesmusical te zien in zo’n 50 verschillende theaters in heel Nederland en BelgiŰ, waaronder het DeLaMar Theater in Amsterdam, Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam en Stadsschouwburg in Antwerpen. Voor alle 99 voorstellingen gaan de theaters in hun eigen regio op zoek naar musicaltalent. Want iedere voorstelling zijn er 7 gastrollen voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar.
april 2014

Mees Kees op Kamp

De makers van Mees Kees, met meer dan 600.000 bezoekers de meest succesvolle Nederlandse kinderfilm van de afgelopen 10 jaar in de bioscoop komt half december met een nieuwe film: Mees Kees op Kamp. Gebaseerd op de populaire gelijknamige kinderboekenreeks van Mirjam Oldenhave, komt nu het tweede deel in de filmserie, dat even spannend en grappig belooft te zijn als het eerste

De opnames van de gloednieuwe Nederlandse bioscoopfilm Mees Kees op Kamp zijn inmiddels gestart. Willem Voogd (Mees Kees, Timboektoe, Spangas) is weer te zien in de titelrol van stagiair Mees Kees en Sanne Wallis de Vries (Mees Kees, Moordwijven, Koefnoen) kruipt wederom in de huid van de strenge directrice Dreus. Daarnaast is Hannah Hoekstra (Mees Kees, Hemel) weer van de partij en Brent en Felix natuurlijk als Sep en Tobias. Cas Jansen (Mees Kees, All Stars) is weer de vader van Sep. Vanaf 11 december 2013 is de film te zien in de Nederlandse bioscoop.

Douwe Egberts maakt sinterklaasmusical

Dat Douwe Egberts de Sinterklaasperiode en (voor)leesbevordering een warm hart toedraagt, is een vaststaand feit. Dat doet de koffiekenner onder andere met de bijzondere Sinterklaasboeken, die steevast worden geschreven door een drietal bekende Nederlanders. H.K.H. Prinses Laurentien schrijft dit jaar het verhaal ‘Pietje Pienter pakt uit’, een Sinterklaasverhaal met als thema ‘duurzaamheid’. Dit verhaal wordt nu ook vertaald in een spectaculaire Sinterklaasmusical. Dit is voor het eerst dat er een musical wordt gemaakt van een Sinterklaasboek van Douwe Egberts.

Dit najaar in de Efteling: Sprookjesmusical Klaas Vaak

Dit najaar staat een nieuwe familievoorstelling op de planken van het Efteling Theater: de sprookjesmusical Klaas Vaak. In de voorstelling gaan in totaal maar liefst 595 kinderen uit alle hoeken van het land meespelen. Iedere voorstelling zijn steeds 7 ‘nieuwe’ kinderen te zien op het podium. Deze kinderen spelen eenmalig mee in de voorstelling en vertolken de rol van zandkabouter. De Efteling gaat de komende maanden exclusief met haar partners op verschillende manieren in het hele land op zoek naar jongens en meisjes tussen de 6 en 11 jaar die voor 1 keer in de spotlights willen staan.
Juli 2013

K3 in nieuwe bioscoopfilm: K3 Dierenhotel

Na het enorme succes van 'K3 Bengeltjes', met ruim 567.000 bezoekers in de Benelux, komt er een nieuw K3 bioscoopavontuur aan. De meiden maken er deze zomer een beestenboel van! De komende maanden vinden in BelgiŰ de opnames plaats van de vijfde K3 film: ‘K3 Dierenhotel’. In deze knotsgekke film maken Karen, Kristel en Josje weer de leukste avonturen mee, dit keer in een prachtige beautyfarm en een echt dierenhotel. ‘K3 Dierenhotel’ is vanaf het voorjaar 2014 te zien in de Nederlandse en Vlaamse bioscopen. Eerder zijn met K3 al de films ‘K3 en het Magische Medaillon’, ‘K3 en het IJsprinsesje’, ‘K3 en de Kattenprins’ en ‘K3 Bengeltjes’ verschenen.

Buzz Lightyear lanceert combiticket Disney Live! en Disney On Ice bij NASA tentoonstelling!

Utrecht, 25 juni 2013 - Vandaag bracht Buzz Lightyear, een van de sterren van de Disney Live! en Disney On Ice shows die in oktober en december naar Nederland komen, een bezoek aan de ruimtevaarttentoonstelling 'NASA - A Human Adventure' in Jaarbeurs Utrecht. Als Space Ranger uit de Disney/Pixar’s Toy Story films is hij vanzelfsprekend erg ge´nteresseerd in alle unieke ruimtevaartobjecten die in deze tentoonstelling te zien zijn.

Buzz Lightyear zal dit jaar te bewonderen zijn in maar liefst twee Disney shows: in oktober in de vrolijke theatershow Disney Live! Mickey's Rockin' Road Show en in december in de spectaculaire ijsshow Disney On Ice presents Worlds of Fantasy. Tickets voor deze shows zijn vanaf vandaag in de verkoop en ter gelegenheid hiervan is tot 18 juli een zeer voordelig combiticket te koop.
Twee kindambassadeurs van de Stichting Opkikker, ontvingen de eerste combitickets van Claire Ballard van Feld Entertainment, producent van Disney On Ice en Disney Live!
Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind, zodat na veel vervelende dagen, de leuke dagen toch nÚt iets langer duren. Feld Entertainment is een samenwerking aangegaan met Stichting Opkikker om deze families te laten genieten van de Disney magie en onvergetelijke herinneringen te creŰren.

Stayokay introduceert familiehostels en kidspaspoort

Amsterdam, 20 juni 2013 - Hostelketen Stayokay richt zich deze zomer nog meer op gezinnen en families. Hiervoor heeft Stayokay vijf hostels geselecteerd met een gezellige huiskamer en extra kinderactiviteiten. Deze familiehostels staan midden in de duinen, aan de Friese meren of in de bossen. Bij aankomst krijgen kinderen een eigen paspoort. Met aantrekkelijke arrangementen blijft een korte vakantie voor gezinnen bovendien betaalbaar.
Marijke Schreiner, algemeen directeur van Stayokay: “Gezinnen vinden bij Stayokay een heerlijke plek voor een zorgeloze, korte budgetvakantie in eigen land. Daarbij staat naar buiten gaan en ontdekken voorop. De natuur en omgeving op een verrassende manier ervaren. Stayokay zorgt ervoor dat gezinnen (weer) het pure plezier ontdekken. Het gezin slaapt op een eigen familiekamer en de volgende dag geniet ze met andere gezinnen van een ontbijt of diner. Het plezier zit vaak in kleine, eenvoudige dingen.”
De familiehostels bevinden zich op Ameland, Texel, Egmond, Gorssel en Sneek. De hostels hebben grote familiekamers en is het slapen in stapelbedden weer een belevenis! Er worden activiteiten georganiseerd tijdens de schoolvakanties en weekenden voor kinderen Ún het hele gezin. Alles kan en niets moet. Overnachten in een familiekamer is in de zomerperiode al mogelijk vanaf € 79,- per nacht inclusief ontbijt. Maar ook in de andere Stayokay hostels zijn gezinnen en families meer dan welkom.
Meer info: www.stayokay.com/gezin
Juni 2013

Geronimo Stilton’s Fantasia VII wint prijs kinderjury

Amsterdam – Gi-ga-geweldig nieuws!
De Nederlandse Kinderjury heeft Fantasia VII van Geronimo Stilton uitgeroepen tot het beste kinderboek van 2013 in de categorie
6 t/m 9 jaar. De avontuurlijke muis wint de onderscheiding voor het vierde jaar op rij. Geronimo kwam de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen tijdens een muizenissige high tea met de fans en alle andere genomineerde auteurs in Hotel de Goudfazant in Amsterdam.
Juni 2013

Joop Braakhekke ook in nieuwe sinterklaasfilm

HILVERSUM - Naast onder anderen Gerard Joling, Patty Brard en Tony Neef is er ook een rol weggelegd voor Joop Braakhekke in de bioscoopfilm Sinterklaas en de Pepernoten Chaos. Braakhekke adviseert Kokspiet, die Sinterklaas en de pieten voorziet van de lekkerste hapjes. Ook de girlband Lisa, Amy & Shelley zijn dit najaar te zien in Sinterklaas en de Pepernoten Chaos. De zusjes gaan ook een nummer zingen in de nieuwe speelfilm van regisseur Martijn van Nellestijn. De opnames van Sinterklaas en de Pepernoten Chaos gaan op zaterdag 29 juni van start.
De locaties waar de film wordt opgenomen zijn onder andere Kasteel Doorwerth in Gelderland, Familiepark Koningin Julianatoren in Apeldoorn, Landgoed Zonheuvel en nog een aantal geheime locaties die alleen bij Sinterklaas bekend zijn. De opnames duren tot eind juli.
Juni 2013

Etos: Vakantie in eigen land bij gezinnen populair

De zomervakantie staat voor de deur, het moment waar gezinnen lang naar uitkijken. Het liefst brengen families de zomer door op een bungalowpark, maar ook strand- en kampeervakanties zijn favoriet. EÚn op de vier gezinnen viert de vakantie het liefst in eigen land. Dit blijkt uit onderzoek van Etos onder ruim 850 Nederlandse moeders. Wanneer er op vakantiekosten bespaard moet worden kiest bijna drie op de vier gezinnen voor een vakantie dichter bij huis. Om vakantievierders deze zomer een handje te helpen, geeft Etos vanaf 10 juni iedere week 1.750 euro aan vakantiegeld weg.
Juni 2013

70% van de Nederlanders bezuinigt

70% van de Nederlandse huishoudens heeft bezuinigd het afgelopen jaar. Alle inkomensgroepen van laag tot hoog bezuinigen. De helft van hen heeft het gevoel niet mÚÚr te kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. 60% van de mensen die bezuinigen zit in de laatste fase van bezuinigen, wat inhoudt dat ze bepaalde producten niet meer kopen. Zo heeft 9% zelfs de auto weggedaan. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar bezuinigingsstrategieŰn van Nederlanders, dat het Nibud met behulp van onderzoeksgegevens van creditmanagementorganisatie GGN heeft uitgevoerd. Een kwart van de Nederlanders heeft nog nooit bezuinigd, maar 24% van deze groep is wel van plan dit het komende jaar te gaan doen.

Het Nibud ziet dat het percentage Nederlanders dat bezuinigt nog nooit zo hoog is geweest de afgelopen jaren*. De aanhoudende economische crisis in combinatie met de bezuinigingen van de overheid zijn hiervan mogelijk de oorzaak. Alle inkomensgroepen, van laag tot hoog, bezuinigen. Zo’n 60% van de huishoudens met een inkomen boven modaal (hoger dan 3.200 euro bruto per maand) bezuinigt momenteel. Ook is er een aanzienlijke groep mensen (50%) die voor hun gevoel niet mÚÚr kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. Onder hen heeft 22% een inkomen van boven modaal.

Meest genoemde bezuinigingsposten
1) Luxe artikelen (tv, computer, hifi)
2) Uitgaan
3) Uit eten gaan
4) Vakantie (het vaakst genoemd als eerste post om op te bezuinigen)
5) Tijdschriften/kranten (abonnementen).

Meer info: www.nibud.nl
April 2013 

2/3 van jongeren heeft bijwerkingen van energiedrankjes

Energiedrankjes worden in de markt gezet als oppepper voor lichaam en geest. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat bijna de helft van de jongeren niets merkt van het zogenoemde stimulerende effect. Tweederde van de jongeren krijgt zelfs te maken met nadelige effecten van het drinken van energiedrankjes. Ze ervaren klachten, zoals moeilijk kunnen slapen of rusteloosheid.
Dat zijn de belangrijkste resultaten uit een onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum, uitgevoerd door onderzoeksbureau Qrius. Het onderzoek werd gehouden onder 766 kinderen van 11 tot en met 18 jaar. Jongeren denken dat energiedrankjes een grotere oppepper geven dan koffie. Dat is een misvatting: in een kopje koffie zit evenveel cafe´ne als in een blikje energiedrank (250 ml).  Meer info: www.voedingscentrum.nl
 oktober 2012

Prinsesjes op kinderpostzegels 2012

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft een fotoserie van zijn dochters gemaakt voor de kinderpostzegels van 2012. Hiermee treedt de Prins in de voetsporen van zijn vader, die 40 jaar geleden foto┤s maakte van zijn drie zonen voor de kinderpostzegels van dat jaar. Vanaf 26 september zullen ruim 200.000 schoolkinderen zich inzetten om zoveel mogelijk kinderpostzegels en kaarten te verkopen. De opbrengst zal ten goede komen aan projecten wereldwijd, die gericht zijn op veiligheid en ontwikkeling van kwetsbare kinderen. De kinderpostzegels worden op dinsdag 6 november officieel uitgegeven door PostNL. Vanaf 7 november bezorgen de kinderen de zegels bij hun klanten. Stichting Kinderpostzegels is een kinderhulporganisatie met als motto: ‘voor kinderen door kinderen’. De jaarlijkse Kinderpostzegelactie is hiervan het sprekende voorbeeld.
De Kinderpostzegelactie 2012 met als thema ‘Geef kinderen een veilig thuis’ vindt plaats van woensdag 26 september tot en met vrijdag 5 oktober. Schoolkinderen uit groep 7 en 8 van ruim 5.500 bassischolen gaan dan op pad om kinderpostzegels en kaarten te verkopen. Voor meer informatie: www.kinderpostzegels.nl

Voedingscentrum: gebruik van cafe´nerijke producten
niet bij kinderen onder de 13.

Het Voedingscentrum ziet dat er steeds meer producten komen waaraan cafe´ne is toegevoegd en waarschuwt ouders hiervoor. Door de toename van dergelijke producten is de kans steeds groter dat kinderen hier te veel van binnenkrijgen. Omdat kinderen extra gevoelig zijn voor cafe´ne ontraadt het Voedingscentrum producten die rijk zijn aan cafe´ne bij kinderen jonger dan 13 jaar. Tot voor kort waren maar een beperkt aantal producten met cafe´ne op de markt. Meeliftend op de hype van energiedrankjes komen meer producten zoals water, cola en snoepjes op de markt met extra cafe´ne. Het is niet altijd even duidelijk in welke producten deze oppeppende stof zit. Daarom waarschuwt het Voedingscentrum voor verborgen cafe´ne.
Niet iedere consument staat erbij stil in welke producten cafe´ne zit. En het staat niet altijd duidelijk op de verpakking. Ongemerkt kan daardoor het lichaam een te hoge dosis cafe´ne binnenkrijgen, waardoor effecten als rusteloosheid, slapeloosheid en zelfs hartkloppingen kunnen optreden. Dat is voor volwassenen vaak nog wel te overzien. Jonge kinderen kunnen echter veel sterker reageren op cafe´ne. Het Voedingscentrum raadt daarom het gebruik van cafe´nerijke producten af bij kinderen onder de 13.
Het Voedingscentrum maakt onderscheid tussen cafe´nerijke en cafe´ne houdende producten. Cafe´ne houdende producten zijn bijvoorbeeld thee, koffie, cola, en chocolade. Cafe´nerijke producten zijn:
- Koffie
- Energiedrankjes
- Frisdranken met extra cafe´ne, te herkennen aan de aanduiding op het etiket
Meer informatie: www.voedingscentrum.nl
Juli 2012

Buiten spelen ondergeschoven kindje

Ouders willen graag dat kinderen buiten spelen (88%), maar als zij tijd met hun kinderen doorbrengen doen ze dat veelal door samen televisie te kijken (40%!). In de praktijk blijkt vervolgens dat ouders de kinderen moeten stimuleren om naar buiten te gaan; die kijken liever tv. Dat blijkt uit het Gezonde Gewoonten Onderzoek* onder ruim 2100 ouders. Het enthousiasme voor buiten spelen moeten kinderen op jonge leeftijd met behulp van de ouders ontdekken, om dat op latere leeftijd zelfstandig te doen. Omdat dit steeds minder gebeurt, komt er een generatie aan die niet tot nauwelijks nog heeft buiten gespeeld. Dat is een groot gemis in de ontwikkeling van ieder kind. In het kader van haar campagne ‘Doe mee, doe voor, geef door’ komt Milner daarom met een eerste initiatief om ouders een handje te helpen samen buiten te spelen: het nieuwe fenomeen Achtertuinsporten. Bedacht in samenwerking met Woest Zuid – een sportorganisatie in Amsterdam gericht op sport en bewegen na schooltijd – die de bovengeschetste ontwikkeling dagelijks herkent. Informatie: www.milner.nl 

Driejarigen naar basisschool: advies van Onderwijsraad

Alle peuters van drie jaar zouden minimaal vijf ochtenden per week naar de basisschool moeten kunnen. Dat staat in een advies van de Onderwijsraad aan demissionair minister Rouvoet. Bijna alle driejarigen maken inmiddels gebruik van kinderopvang of van de peuterspeelzaal. De kwaliteit van deze voorzieningen varieert echter sterk en laat in veel gevallen te wensen over. De raad pleit daarom voor een pedagogisch hoogwaardig aanbod voor alle kinderen in deze belangrijke fase van hun ontwikkeling, zoals ook in veel andere landen gebruikelijk is. In Vlaanderen nemen bijvoorbeeld vrijwel alle driejarigen deel aan kleuteronderwijs. Voor Nederland heeft de raad daarom de hoogste verwachtingen van een aanbod door de basisschool, vergelijkbaar met dat voor de vierjarigen. Meer informatie: www.onderwijsraad.nl

Joris Driepinter

Wie is er niet groot mee geworden? Joris Driepinter speelde in de jaren 1965-1978 de hoofdrol in melkpromotie gericht op kinderen tussen 6 en 14 jaar. Drie glazen melk luidde destijds het advies. En dat het vroeger allemaal lang zo slecht niet was bewijst wel deze reclame, alleen wordt hij enigszins gerestyled in “3 goede redenen om elke dag zuivel te eten of te drinken”. Hiermee wil de NZO wijzen op de rijkdom aan voedings-stoffen in melk en zuivel. Zuivelproducten zijn de voornaamste leveranciers van calcium en bevatten daarnaast vitame D, fosfor, kalium, vitamine B12 en hoogwaardige eiwitten. Al deze voedingsstoffen zijn nodig om botontkalking te voorkomen en om botsterkte op peil te houden. Het is lastig om zonder zuivel een optimale voeding voor je botten samen te stellen. Andere producten bevatten relatief veel minder calcium. Voor kinderen van 4-9 jaar is de aanbeveling: 2 glazen melk(producten) per dag en voor kinderen van 9-14 jaar: 3 glazen per dag. Voor meer informatie: www.zuivelonline.nl

Kinderen van fulltime werkende moeders ongezonder

 LONDEN - Kinderen van werkende moeders zijn minder gezond dan kinderen van moeders die thuis zijn. Dat blijkt uit recent Brits onderzoek. Volgens het onderzoek worden kinderen van werkende moeders vaker met de auto naar school gebracht, kijken ze meer dan twee uur per dag televisie en krijgen ze vaker frisdrank te drinken. Kinderen van parttime werkende moeders bleken meer fruit en groente te eten dan kinderen van fulltime werkende moeders. Toch bleek er geen verband tussen het aantal uren dat de moeders werkten en de hoeveelheid beweging en snacks en snoep die de kinderen kregen.
Volgens een van de onderzoekers, professor Catherine Law, moeten de resultaten van het onderzoek dan ook niet verkeerd begrepen worden en suggereren ze niet dat moeders niet zouden moeten werken. Zij stelt dan ook: "De resultaten van het onderzoek maken duidelijk dat er een beleid en programma's nodig zijn om ouders te helpen een gezonde leefomgeving voor hun kinderen te creŰren." Het onderzoek, onder meer dan 12.000 Britse kinderen van vijf jaar, is gepubliceerd in the Journal of Epidemiology and Community Health. Bron: www.gezondheidsnet.nl

Kinderen die zakgeld krijgen, gaan beter met geld om

Van alle 6- en 7-jarige kinderen krijgt 55% zakgeld. 40% krijgt dit op regelmatige basis. De meeste ouders die geen zakgeld geven, vinden hun kinderen nog te jong. Het Nibud adviseert ouders om kinderen vanaf 6 of 7 jaar zakgeld te geven, omdat kinderen op die leeftijd beginnen met tellen en de waarde van geld leren kennen. Van de kinderen die op 6- of 7-jarige leeftijd al zakgeld krijgen, kent 55% de waarde van de verschillende euromunten. Van de kinderen die op die leeftijd nog geen zakgeld krijgen, kent 36% de verschillende waarden. Ook blijkt uit het onderzoek dat kinderen die zakgeld krijgen, vaker hun geld tellen en spelen met geld (52%), dan kinderen die geen zakgeld krijgen. Ook tellen ouders die zakgeld geven vaker geld met hun kind (37%) dan ouders die geen zakgeld geven. Kinderen leren op deze manier spelenderwijs met geld omgaan.

De meeste 6- en 7-jarigen krijgen 1 euro per week. 80% van de kinderen die zakgeld krijgen, kopen ook zelf wel eens iets. Het vaakst wordt er speelgoed gekocht, lego of playmobil, maar ook computerspelletjes en snoep kopen ze graag. Bijna de helft van de kinderen krijgt naast het zakgeld ook tussendoor geld toegestopt van de ouders of grootouders. Het Nibud raadt dit af en vindt dat kinderen juist regelmatig geld moeten krijgen, zodat ze uit leren te komen met hun inkomen. Het Nibud ziet dat veel ouders moeite hebben met hoe ze hun kinderen moeten leren met geld om te gaan. Daarom heeft het Nibud het boek FinanciŰle opvoeding?Dat doe je zo! ontwikkeld waarin het Nibud ouders steun en informatie geeft bij het maken van keuzes in de financiŰle opvoeding van hun kind. Voor meer info: www.nibud.nl

Consument en Veiligheid leert kinderen vallen

Vallen op zich is niet gemakkelijk te voorkomen, wel kunnen de gevolgen van een val zoveel mogelijk worden beperkt door op een juiste manier te vallen. Daarom biedt Consument en Veiligheid onder het motto ‘leer stunten met Stan de Stuntman’ valtrainingen aan waarin kinderen leren hoe ze een val zo veilig mogelijk kunnen opvangen. De valtrainingen worden gegeven door gekwalificeerde judo-docenten.
De training is ontwikkeld in samenwerking met Yos Lotens, valpedagoog en schrijver van diverse boekjes zoals ‘Vallen en Opstaan’ en ‘Opvoeden door Stoeien’. Lotens: “Cijfers van Consument en Veiligheid laten zien dat kinderen vaak ernstig letsel hebben als gevolg van een val. Bewegingsachterstand en onkunde bij kinderen ten aanzien van valtechnieken spelen daar een belangrijke rol in. Ik ben ervan overtuigd dat het op een veilige manier leren vallen veel ernstig letsel kan voorkomen”.  Voor meer info: www.veiligheid.nl

Geef je kind goede vetten

Ouders moeten letten op de kwaliteit van het vet dat zij hun kinderen geven. Kinderen hebben namelijk goed (onverzadigd) vet nodig. Dit vet zit vooral in producten als halvarine en vloeibare bak- en braadproducten. Goed vet is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.

Hoe geef je je kinderen genoeg goede vetten? Vrij eenvoudig:
- Besmeer de boterhammen met halvarine. Halvarine levert goede vetten en bevat weinig calorieŰn.
- Gebruik vloeibare bak- en braadproducten. Deze leveren ook veel goede vetten.
- Kies bij melk en melkproducten, kaas en vlees(waren) voor de minder vette soorten. Deze bevatten ook minder verzadigd vet dan de vettere soorten.
- Koek en snacks bevatten vaak veel verzadigd vet. Geef kinderen daarom weinig te snoepen en te snacken.

Voor kinderen van 2 tot 6 jaar wordt dagelijks 25 tot 30 gram halvarine en vloeibare
bak- en braadproducten aanbevolen. Uit het voedselconsumptieonderzoek blijkt dat
kinderen gemiddeld maar 15 gram van deze producten met goede vetten binnenkrijgen.
Veel kinderen kunnen er dus meer van gebruiken.

Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl