Voorbereid voor de hoge kosten van je kind?

Je krijgt er natuurlijk heel veel plezier en liefde voor terug, maar aan het hebben van kinderen hangt een flink prijskaartje. Wie voor het eerst vader of moeder wordt, zal er naast een totaal andere levensstijl, ook een heel ander uitgaven- en (waarschijnlijk) inkomstenpatroon aan over houden. Lees hier verder. 

Samen thee drinken schept band tussen ouders & kinderen

Samen een kopje thee drinken kan de sociale band verbeteren. Dat geldt in het bijzonder voor ouders en hun kinderen. Dit geeft 70% van de kinderen en 80% van de ouders aan. Twee derde van de kinderen zou bovendien graag de dag willen doornemen met hun ouders onder het genot van een kopje thee. Dit blijkt uit een onderzoek* van Pickwick onder 1.000 ouders en 500 kinderen in Nederland. “Pickwick speelt al sinds 1753 een rol in het ritueel van samen de dag doornemen. Dit is een moment, wat nog steeds heel erg van nu is en gekoesterd wordt. Thee drinken verbindt mensen met elkaar. Door de welbekende Pickwick paardenkoets weer terug op de verpakkingen te brengen, benadrukken we dit nostalgische moment”, aldus Lot van Wegen van Pickwick. 

Heavy shit! Eerlijk over ouderschap

Kinderen krijgen is het mooiste wat er is, maar tegelijkertijd een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Dat onderschrijven ook vele onderzoeken waaruit blijkt dat jonge ouders tijdelijk minder gelukkig zijn. Tijd voor een humoristisch hart onder de riem van alle kersverse ouders!Ervaringsdeskundigen Manon Abbel en Brigiet Bluiminck schreven daarom voor alle jonge ouders dit informatieve, nuchtere, praktische, openhartige en vooral humoristische boek over dat eerste enerverende jaar met een baby. www.unieboekspectrum.nl

Cursus: leer hoe je kind meer zelfvertrouwen krijgt

In deze cursus van J/M magazine leer je hoe je kind meerzelfvertrouwen kan krijgen. Een kind met veel zelfvertrouwen durft uitdagingen aan te gaan, kan tegenslagen goed opvangen en legt makkelijk sociale contacten. Belangrijk dus om opgroeiende kinderen er zoveel mogelijk van mee te geven. Hoe je er als ouder een goede basis voor legt, leer je in deze J/M-cursus Via sms'jes, mailtjes en de cursussite krijg je opdrachten en inspirerende tips. J/M ontwikkelde de cursus samen met Tischa Neve, J/M's opvoedcoach en kinderpsycholoog. De cursus duurt 2 weken en kost € 9,95.Aanmelden kun je via deze url: http://www.jmouders.nl/aanbieding.htm?formid=5320212

Hét Basisschoolboek

Is dit wel de juiste school voor mijn kind? Waarom moet mijn kleuter al letters leren? Doe ik als ouder genoeg voor de school? Allemaal vragen die kunnen spelen als je zoon of dochter naar de basisschool gaat. Hét Basisschoolboek biedt antwoorden op alle vragen van ouders met kinderen in groep 1 t/m 8. Om het gebruik van het boek zo eenvoudig mogelijk te maken is het opgedeeld in twee delen: informatie per groep (deel I) en per thema (deel II). Hét Basisschoolboek is geschreven met medewerking van ervaringsdeskundigen en leerkrachten. Alles wat op het schoolplein niet aan bod komt, wordt uitgebreid besproken in Hét Basisschoolboek.
Een onmisbaar boek voor een goede start van het nieuwe schooljaar!
Jacqueline Wouda is journaliste, vertaler, schrijfster en moeder van vier kinderen in de basisschoolleeftijd. Zij is oprichter en redacteur van de site Thuisinonderwijs.nl, een online platform voor ouders met kinderen op de basisschool.

Column van Karlien Wijers: Hoe ver laat jij het komen?

Karlien Wijers is opvoed- en relatiecoach.
Haar manier van coachen is intuïtief, nuchter en praktisch. Voor haar staat niet alleen het resultaat centraal, maar ook de weg daar naartoe. 

Dit is vast herkenbaar. Het is een drukke dag geweest, je bent net thuis en er moet nog worden gekookt. Je zou willen dat de dingen die gedaan moeten worden even vanzelf zouden gaan. Op dat moment komt je kind ergens mee. Of kinderen. “Mam of pap, mogen we… “. Wat het dan ook is – televisie kijken, op hun spelcomputer, iets eten – eigenlijk vind je van niet. Omdat ze al lang genoeg iets hebben gedaan, jullie zo gaan eten of om wat voor reden dan ook.

Toch is het makkelijkste op zo’n moment om ze hun zin te geven. Dan ben je ervan af. Er ontstaat geen conflict en je kind vindt je lief op dat moment. Ook krijg je een goed gevoel omdat je kind blij is en jij daaraan hebt bijgedragen. Bovendien kan jij even je eigen dingen doen. Op het eerste gezicht lijkt dit een goede oplossing – iedereen blij.
Waar veel ouders niet bij stilstaan is het lange termijn effect van het ‘toegeven’. Je hebt steeds vaker last van de ‘mopperstrategie’ omdat je kind weet dat het werkt. Een vriendin vertelde laatst hoe het vijf jarige zoontje van haar man uit een eerder huwelijk, haarfijn uitlegde hoe hij bij zijn moeder zijn zin krijgt. “Ja, gewoon een tijdje zeuren en dan ‘urm’ ik nog een beetje.” Hier maakte hij een geluid bij. “En toen?” vroeg mijn vriendin. “Toen mocht ik nog even op mijn DS in bed.” antwoordde hij triomfantelijk. Haar mond viel open van verbazing. Dat een kind van die leeftijd klaarblijkelijk al precies weet wat te doen om zijn zin te krijgen!
Natuurlijk krijgt je kind niet altijd z’n zin, maar vaak genoeg om het weer te proberen. Gaandeweg verlies je zijn respect en jouw nee (en dus jij) wordt op een gegeven moment niet meer serieus genomen. Ergens voelt het waarschijnlijk bij jezelf ook niet goed omdat je wel weet dat je niet consequent bent. En dat je eigenlijk het voorbeeldgedrag moet tonen van grenzen aangeven, zodat je kind dat ook doet bij anderen.
Wat doe je eraan? Heb je je weleens afgevraagd waarom je toch toegeeft? Om van het gezeur af te zijn? Maar wat ligt daar dan achter? Vind je het lastig als je kind boos op je is? Wil je zo graag een leuke ouder zijn? Doe je wat jij hebt ‘geleerd’ van jouw moeder of vader? Je bewust(er) zijn van waarom je het doet, kan je helpen anders te reageren. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar hoe je zo’n situatie op een dergelijk ‘ongelukkig’ moment kunt voorkomen door van tevoren duidelijk te maken wat wel en niet mag. Ook kun je nagaan hoe je graag zou willen reageren op zo’n moment. Als je dat voor jezelf duidelijk hebt dan hoef je het niet op dat moment te bedenken.

Karlien Wijers, Opvoed- en Relatiecoach
www.karlienwijers.nl

Voorleesboek van kinderpsycholoog Tischa Neve

Mam, hoe gaat dat dan? Zo heet het nieuwe voorleesboek van kinderpsycholoog Tischa Neve.
In het leven van een kind gebeuren veel spannende en leuke dingen. Voor het eerst naar school, een opa die in het ziekenhuis ligt, uit eten in een restaurant of met het vliegtuig op vakantie. In Mam, hoe gaat dat dan? vind je voor al deze gebeurtenissen een verhaaltje. Ideaal om je kind voor te bereiden op iets nieuws of om na afloop samen met je kind te bespreken hoe hij of zij het vond. Tischa Neve: “Als (pleeg)moeder en opvoedkundige miste ik een boek dat je zo uit de kast kunt trekken als er voor je kind iets heftigs, spannends of leuks staat te gebeuren. Er zijn legio boekjes met één verhaaltje, maar ik ken geen ander boek met voor elke gebeurtenis een verhaaltje. Gebundeld in één compleet boek. In Mam, hoe gaat dat dan? vind je voor de meest voorkomende gebeurtenissen en situaties aansprekende verhalen voor kinderen van drie tot negen jaar. Wat mij betreft een boek dat je elke keer weer uit de kast pakt!” Bij elk verhaaltje geeft Tischa Neve je tips hoe je handig om kunt gaan met dit leuke, spannende of nare moment voor je kind. Meer informatie over dit boek? Of wil je het boek direct bestellen? Dat kan bij www.grootenklein.nl

Opvoedkalender 

Gebruik humor’, ‘Introduceer een familietraditie’, ‘Gun je kind zijn gemopper’. Deze tips en 49 andere staan in het nieuwe boek ‘Opvoedkalender’, geschreven door Eva Bronsveld. Deze vrolijke kalender met illustraties van Maartje Kuiper geeft je iedere week inspiratie om met een kleine twist het leven met kinderen leuker, maar bij tijd en wijle ook wat makkelijker te maken. 
Opvoeden kunnen we eigenlijk allemaal wel. “Deze kalender is er dus niet om je te vertellen hoe je je kinderen op moet voeden. Hij is bedoeld om daar waar het goed gaat nog net wat meer plezier en gezelligheid te brengen en je wat gemakkelijker door die ene dag heen te loodsen dat het even niet zo lekker loopt”, aldus schrijfster Eva Bronsveld. In het boek ‘Opvoedkalender’ vind je week voor week een makkelijk toepasbare tip, met op de achterkant een kleine uitleg. Ervaar zelf hoe kleine aanpassingen een wereld van verschil maken en laat inspireren om er iedere week weer met frisse moed tegenaan te gaan. Deze kalender heeft geen jaartal, dus je kunt ‘m jaar in jaar uit gebruiken. De ‘Opvoedkalender’ verschijnt 3 mei bij www.uitgeverijsnor.nl

Van moppermama naar happymom

Vier handige tips en tools om van moppermama naar een happymom te gaan:
• TIP 1 Gebruik een dag & weekplanner. Vooral rondom verjaardagen en met de feestelijke Decembermaand in het vooruitzicht een musthave! Handig voor schoen zetten, sinterklaasjournaal, pakjesavond etc.
• TIP 2 Stress in de ochtend? Kinderen onder de 8 hebben een beperkt besef van tijd. Tijd & haast kennen ze niet. Jij bent hun klok. Is je kind een treuzelaar en aankleden een eindeloos verhaal? Aankleden op favoriete muziek doet wonderen. Nummer 1: hemd, onderbroek, sokken, Nummer 2: blouse, rok etc. Loopt je kind steeds van tafel? Gebruik je waterglas als tijdsindicatie: is het waterglas leeg, dan mag je kind van tafel!
• TIP 3 Een boek voor happymama’s!
Opvoeden…Geniet Ervan! van pedagoog Emmeliek Boost staat boordevol handige tips van baby t/m puber.
• TIP 4 Geef jezelf een opvoedboost cadeau en kom naar een Opvoeddesk workshop of mini-cursus!
Mini-cursus Begrijp ADHD!
Heeft je zoon/dochter ADHD? Haal meer informatie in huis en schrijf je in voor de mini cursus ‘Begrijp ADHD’, op woensdagavond 14 november van 19.30 – 22.00 uur
bij de Opvoeddesk te Laren, verzorgd door Dhr. Sebastiaan Dovis, klinisch psycholoog, tevens promoverend op de invloed van een computergame op ADHD.

De Opvoeddesk is een particulier initiatief van Emmeliek Boost, pedagoog/GZ-psycholoog en auteur van het succesvolle boek ‘Opvoeden, Geniet ervan…van baby t/m puber!’. Bij de Opvoeddesk kan iedere ouder en beroepskracht terecht voor alles wat met opvoeden en de ontwikkeling van kinderen te maken heeft. Het team van de Opvoeddesk heeft jarenlange expertise opgebouwd en is gespecialiseerd in alledaagse opvoedingsvragen. De Opvoeddesk staat bekend om zijn praktische, oplossingsgerichte insteek en advies op maat en is gevestigd in Laren. Kijk op www.opvoeddesk.nl

Kids' Skills Vaardighedenboek 

Kinderen leren de meeste vaardigheden snel en zonder daar moeite voor te hoeven doen, maar bijna ieder kind heeft wel enkele dingen die ze moeilijk vinden om te leren. Met hulp van Kids' Skills leren kinderen van ongeveer 4 t/m 11 jaar vaardigheden, die om de een of andere reden moeilijk voor hen zijn om te leren. Slechts enkele voorbeelden hiervan zijn: zelfstandig spelen, in hun eigen bed slapen, hun schooltas inpakken voor de volgende dag, verantwoordelijkheid nemen voor hun huisdier, op de beurt wachten of hun woede op een andere manier uiten dan door fysieke agressie.
Ieder kind mist wel enkele vaardigheden, of zou er beter in kunnen worden. Met dit Kids' Skills-werkboek wordt het leren van vaardigheden leuk. Het kind beslist zelf over veel details van het proces en wordt gesteund door belangrijke personen in zijn of haar leven. Aan het eind als drie nieuwe vaardigheden zijn geleerd, is het kind Kids' Skills-specialist en kan het een officieel certificaat aanvragen. Verkrijgbaar bij www.uitgeverijpica.nl 

Bewust opvoeden van je kinderen

Bij Uitgeverij Terra Lannoo bv is verschenen: ja = ja & nee = nee. "Bewust opvoeden, zo doe je dat!" - door Gitty Feddema.
Iedere ouder maakt het wel eens mee: je kind zet het midden in de winkel op een krijsen, weigert te eten, maakt het naar bed gaan tot een drama of klaagt over buikpijn als het naar school moet. Hoe los je dit op en zorg je ervoor dat de sfeer in je gezin prettig blijft?
Opvoeden lijkt een hele klus, maar is eigenlijk niet zo heel moeilijk als je het bewust doet en je houdt aan een aantal basisprincipes:
- Positief gedrag belonen.
- Leren dat nee ook echt nee moet zijn.
- Duidelijke regels en grenzen hanteren.
- De tijd nemen om te praten met en te luisteren naar je kinderen.
Het is een positief, herkenbaar en informatief handboek voor ouders, die hun
kinderen een goede basis willen bieden om zich voluit te kunnen ontwikkelen.

Positief opvoeden!

Bij beloningsposter.nl kun je een persoonlijke beloningsposter bestellen. Niets leuker om als kind een sticker te krijgen en op te plakken als je iets goed gedaan hebt en zo ben je ook nog positief aan het opvoeden; een win-win situatie dus! Je kunt voor de poster - formaat 21 x 140 cm - kiezen uit allerlei afbeeldingen (paarden, vlinders, ridders of prinsessen), de naam van je kind komt erop en er worden stickers bijgeleverd. Bovendien zijn deze posters betaalbaar, veelzijdig en vooral persoonlijk! Voor meer informatie: www.beloningsposter.nl  

Opvoeden vanuit je hart

Maak van je gezin een prioriteit en geef iedereen daarin zijn eigen plek en ruimte om wensen en doelen te realiseren en: Kies met je gezin er bewust voor gelukkig te willen zijn in wat voor situatie je je ook bevindt of in welke samenstellng het ook is.
Dat zijn een paar van de doelstellingen van Happy Family Life. Ze zijn er voor alle gezinnen en laat ouders en kinderen hun eigen kracht ervaren en doen wat belangrijk voor ze is door middel van events en workshops.

 
Het boek "Opvoegen vanuit het hart" is hierbij een ware inspiratie bron, en eenvoudig op je eigen wijze toe te passen door de praktische informatie en oefeningen. Voor het boek te bestellen, meer informatie of data van workshops kun je terecht op: www.opvoedenvanuithethart.nl

 Opvoeden

Heleen de Hertog (moeder van drie kinderen) heeft na een aantal jaren fulltime moeder geweest te zijn 'How2talk2kids' in 2006 opgericht. Haar marketingachtergrond kwam hierbij goed van pas. How2talk2kids leert je in de workshop "Effectief communiceren met kinderen" op een andere manier te reageren op je kind, zodat alledaagse strubbelingen zonder strijd worden opgelost. Volgens Heleen telt ze niet meer tot drie (een methode die ik nog best veel toepas als ik het niet meer weet), ze gebruikt geen trap of mat meer en ze is consequenter dan ze ooit geweest is. Na drie weken merkte ze al een verschil en haar zoon Thomas (7) heeft meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. En dat allemaal alleen al door anders communiceren en je houding te veranderen. “Het is simpel, praktisch en direct toepasbaar.” De methode heeft zich wereldwijd bewezen. In 10 landen zijn miljoenen collega-ouders door deze cursus zeer aangenaam verrast. How2talk2kids introduceert de Nederlandse versie van het boek die in 16 talen vertaald is. Voor het boek en informatie over de workshop: www.how2talk2kids.nl