Hoe goed eet jouw kind? besproken in het happymompannel

Mijn kind eet af en toe niet zoals ik vind dat ze moet eten. Ze eet haar bordje in ieder geval nooit leeg (ook niet als ik weinig opschep), en het toetje gaat ook niet altijd helemaal op. Eet jouw kind ook zo slecht? En vind je dat hij/zij meer zou moeten eten? En hoe reageer jij daarop als ouder? Vind je dat je kind het bord moet leeg eten of juist niet? Weiger jij als je kind niet goed eet een toetje of juist niet?
Deze keer het onderwerp ‘hoe eet jouw kind’, voorgelegd aan het happymom-panel.

Angela (moeder van Bas, 3 jaar): “Het zijn natuurlijk fases. In principe moet Bas alles eten wat de pot schaft. Als er een aantal keren is gezegd dat hij moet eten en dat vervolgens niet doet, negeren we dat gewoon. Als wij bijna klaar zijn met eten dan zeg ik nog een keer dat hij zijn bord leeg moet eten. Als hij het dan nog niet doet, mag hij geen toetje en televisie kijken; maar meteen naar bed. Dit is zon straf dat hij eigenlijk altijd zijn bordje wel leeg eet. Het is nog steeds vreselijk uitproberen van hoe ver kan ik gaan. Het is heel erg geweest, maar nu gaat het eigenlijk weer heel erg goed. Eet hij niet dan is er iets aan de hand; dan is hij ziek of zo. Bas houdt heel erg van rijst en pasta in allerlei varianten, pannenkoeken en is een echte vlees-gek. Eigenlijk is er maar weinig wat hij niet lust en dat vind ik dan weer erg prettig.”

Isabel (moeder van Sabine, twee-en-een-half jaar): “Hoe mijn kind eet? Ik probeer me er zo weinig mogelijk aan te storen en probeer het vooral gezellig te houden aan tafel. De ene keer eet ze niet zoveel, de volgende dag gaan er zo weer 2 boterhammen in (en op de creche eet ze altijd veel meer als thuis).. Maar een toetje weiger ik nooit en ik geef dus ook geen straf als het bordje niet leeg gaat. Ze eet zelf met haar vork maar ik geef haar tussendoor ook hapjes of prik zelf wat op haar vork als het niet erg vlot. Wel probeer ik heel veel ongemerkte tussendoortjes te geven als het eten zelf niet zo goed gaat zoals joghurt-staafjes, een cracker met smeerkaas, of een kaasblokje. En een croissantje tijdens het boodschappen doen gaat er nou eenmaal makkelijker in als aan tafel. Voor het avondeten hou ik toch wel heel veel rekening met Sabine en er zit altijd wel wat bij wat ze lust en ik maak soms leuke toetjes die toch even wat sneller in dat mondje verdwijnen. Dan weet ik toch dat ze genoeg binnenkrijgt. Haar favorieten zijn tortelini, appelmoes en barbie-ijsjes. Het is dan ook echt mijn echt prinsesje! ”

Ankie vertelt dat Dani (3 jaar) meestal goed eet: “Als hij zijn eerste boterham niet op wil eten dan hoeft dat niet, maar hij krijgt dan ook geen koekjes. Als hij zijn 2e boterham niet helemaal opeet dan ben ik makkelijker. Meestal los ik het op door een halve te geven en die eet hij dan wel helemaal op. Als hij s'avonds zijn bord niet leeg eet (maar dat is een uitzondering), dan mag hij geen toetje en dat werkt prima. We hebben dit alleen weer ingevoerd om geen toetjes te eten (alleen als opa en oma er zijn). Dit omdat melkproducten niet gezond zijn om te eten in combinatie met ander eten. Hij eet dus joghurt of drinkjoghurt (Fristi xtra) tussendoor. Als hij nu zijn bord niet leeg eet dan zal hij wel geen honger hebben en dan laat ik het daarbij. Soms probeer ik het nog wel eens om met een spelletje iets naar binnen te krijgen, bijvoorbeeld "beestjes in het hok".
Als ik visite krijg overdag dan bewaar ik zijn boterham en hij krijgt dan ook een koekje zodra hij zijn boterham alsnog heeft opgegeten.”
“Dani lust eigenlijk alles en ik dring hem niks op. Hij is vooral dol op macaroni, vis, vlees of vegaburger, kaas, tomaat en paprika. Ik geef hem de helft van wat hij het lekkerst vindt (vlees, vis of vegaburger) en als hij de rest ook heeft opgegeten dan krijgt hij de andere helft als hij nog wil. Het enige wat hij niet lust of niet van houdt zijn witlof en spruitjes.Hij is dol op appelmoes. Bij patat en stampot krijgt hij appelmoes. Als hij ook de groente en de rest heeft opgegeten krijgt hij nog een schepje. Dit doe ik ook zo met augurk en uitjes waar hij dol op is. Zo krijgt hij toch een klein beetje stiekum alle broodnodige vitaminen binnen!”

Wil je ook een keertje meepraten over een onderwerp en meedoen aan het panel, stuur dan een mailtje naar info@happymom.nl met je gegevens en wie weet nemen wij dan contact met je op.

Lekkere recepten voor baby's en peuters

Wil jij ook je baby wat lekkers n gezonds voor zetten? Vind je de potjes niet lekker, teveel van hetzelfde of te duur? Bij de Keukenkikker vind je recepten voor verse babyvoeding. De recepten zijn geschikt voor baby's van 6 tot 12+ maanden en natuurlijk zijn ze snel en makkelijk klaar te maken. www.dekeukenkikker.nl