Voorbereid voor de hoge kosten van je kind?

Je krijgt er natuurlijk heel veel plezier en liefde voor terug, maar aan het hebben van kinderen hangt een flink prijskaartje. Wie voor het eerst vader of moeder wordt, zal er naast een totaal andere levensstijl, ook een heel ander uitgaven- en (waarschijnlijk) inkomstenpatroon aan over houden.

Jonge kinderjaren
In veel gevallen gaan minstens één van de ouders in ieder geval voor een aantal jaar minder werken, dit houdt in dat het totale inkomen van het gezin zal afnemen. De uitgaven zullen echter gaan stijgen. De eerste kosten zullen de inrichting van de babykamer en de aanschaf van babykleertjes zijn. De prijs van een nieuwe kinderwagen en een babyzitje voor in de auto kunnen ook flink oplopen. Om deze kosten beperkt te houden zijn op sites als Marktplaats goede tweedehands spullen te vinden.
Een grote uitgavenpost is voor veel gezinnen de kinderopvang. De bezuinigingen van het kabinet hebben veel werkende ouders kopzorgen bezorgd. Dit heeft er toe geleid dat sommige werkende ouders er voor hebben gekozen om minder te gaan werken. Er bestaan mogelijkheden om toch te kunnen blijven werken. Een item op Eén vandaag ging onlangs nog op originele alternatieven van de dure schoolopvang in.

Studiekosten
De studiekosten worden steeds hoger terwijl de studiefinanciering vrijwel is verdwenen. Natuurlijk kan je als student prima zelf werken om geld te verdienen voor je studie. Maar het is voor de studie niet bevorderlijk wanneer de student al zijn/haar energie in de studentenbaan stopt. Er wordt daarom meer en meer een beroep gedaan op de ouders om hun kind te laten studeren.
Aangezien weinig mensen de studiekosten van hun kinderen makkelijk kunnen betalen, is het aan te raden om hier ruim van te voren rekening mee te houden. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het maandelijkse opzij zetten van een bedrag op een spaarrekening. Op deze manier wordt er op de lange termijn een leuk potje opgebouwd om studiekosten te kunnen bekostigen. Helaas valt momenteel de rente van de spaarrekeningen tegen. Wanneer een groter bedrag voor een langere tijd opzij gelegd kan worden , is het interessanter om een spaardeposito voor een vast aantal jaar te nemen.

Hoera, je kind heeft een baan!
Vanaf het moment dat je kind zijn/haar eerste serieuze baan heeft en het eerste salaris heeft ontvangen, kan het hopelijk op eigen benen staan. De financiële zorgen voor om je kind zijn nu hopelijk voorbij, nu volgen wellicht de andere kinderen nog.