Opvoeden is ook kijken hoe anderen het doen

Ik sta er altijd versteld van hoeveel dingen ik oppik van andere moeders/kinderen in de opvoeding. En dat is eigenlijk ook direct de reden waarom we deze site opgestart zijn. Het is altijd fijn om te lezen hoe andere moeders het doen, en vooral ook om je de ogen eens te openen over bepaalde onderwerpen.

Laatst was bijvoorbeeld het buurjongentje (4 jaar) bij ons spelen en nadat zijn beker met sap leeg was, bracht hij het direct netjes naar onze keuken toe. Mijn mond viel bijna open van verbazing! Ik heb mijn dochter dat dus niet aangeleerd, want het is voor mij een kleine moeite om dat voor haar te doen. Maar op dat moment dacht ik daar ineens anders over; ze kan best meehelpen met hele kleine dingetjes in het huishouden. En ik merkte dat ze het nog leuk vindt ook!

Zo speelde ze laatst met een vriendinnetje (5 jr) en die had haar shirt omgekeerd aan. Haar vader zei: o, inge, je hebt je shirt verkeerd aan gedaan. Waarop ik dacht: heee, Inge kleedt zich al zelf aan! Je begrijpt dat ik tegenwoordig nu elke avond steevast mijn dochters kleertjes klaar leg. En ze is er nog trots ook als ze het helemaal zelf heeft gedaan! Je moet alleen niet vragen hoe lang ze er soms over doet. Die tip moet ik nog krijgen!