Sociaal (v)aardig!
Veel moeders herkennen het wel. Neem je je kind mee naar een feestje, dan klemt ze zich aan je vast of verstopt hij zich achter je rug. En iemand een handje geven of gedag zeggen? Ho maar! Hoe kan je er nu voor zorgen dat je kind zich prettig en zekerder voelt in onbekende situaties? Lees de 5 tips van de Opvoeddesk.

Tip 1. Bedenk samen met je kind vooraf een taak (bijvoorbeeld het cadeau geven of met de koekjes rond gaan).

Tip 2. Geef je kind meteen een compliment zodra de eerste kleine stap richting het gedag zeggen is gezet. Benoem altijd het effect: “Tante Karin die glundert helemaal na die dikke zoen van jou!”

Tip 3. Vertel niet in het bijzijn van je kind dat het een verlegen jongentje of meisjes is. Waarom? Kinderen gedragen zich naar wat er over hen wordt gezegd. Mama/papa vindt mij verlegen dus dan ben ik verlegen.

Tip 4. Kinderen die zelf hun moeilijkheden weten te overwinnen en zichzelf leren toespreken bij tegenslag, zijn minder stressgevoelig, beter bestand tegen een afwijzing van anderen en kunnen beter om gaan met ruzies en teleurstellingen. Kortom niet oplossen en adviseren, maar aanmoedigen tot een oplossing! Ieder eigen initiatief en gebaar van je kind is goud waard.

Tip 5. Geef je kind op voor de Kindercursus FUN4Kids: sociaal (v)aardig!, waar ze spelenderwijs meer zelfvertrouwen krijgen. Tijdens FUN4Kids ontdekken kinderen op een speelse en creatieve manier wie ze zelf zijn, wat hun kwaliteiten zijn, waar ze voor staan en wat je kunt doen en zeggen als iets tegenzit. Ze leren ‘trucjes’ om ruzies handig op te lossen en om met succes en verlies om te gaan.