Hoe laat gaat jouw kind naar bed?  

Hoe laat gaan jouw kinderen naar bed? Een vraag die we stelden aan het Happymom-panel waarvan hier een kort verslag.

Tanneke heeft 3 dochters; Mila van 12 jaar; Noortje van 10 en Claire van 7 jaar.
“Mila is net 12 en zit in de eerste middelbare school. Zij moet eigenlijk om half negen naar boven en om negen uur slapen. Maar aangezien wij niet meer echt controleren weet ik dat het ook later wordt. Spannend boek en het wordt al snel tien uur.
‘s ochtends is dat dan ook te zien aan de nog vermoeide ogen. Wij wijzen haar er wel op dat het erg belangrijk is voldoende slaap te hebben.
Noortje van 10 jaar zit in groep 7 en gaat om 20.00 uur naar boven. Douchen en tandenpoetsen doet ze zelf. Wil graag nog rommelen op haar kamer en moeten haar aansporen in bed te kruipen. Ze vindt het heelijk als we haar nog voorlezen. Soms schiet dat erbij in en leest ze zelf. Dan gaat de CD speler aan met een verhaaltje (heel zachtjes) en het licht gaat uit. Noor slaapt makkelijk in dus die is dan zo onder zeil.
Claire van 7 zit in groep 4. Rond half 8 gaan we naar boven. Douchen en tandenpoetsen. Af en toe help ik haar wel. Ze doet graag alles zelf. Dan verhaaltje voorlezen door papa of mama. Ook even knuffelen. Dan andere ouder ook nog even dikke knuffel. Nog slokje water of neus snuiten. Claire luistert ook nog even naar verhaaltje op CD speler maar dat is meer om in slaap te komen. Rond 20.00uur moet het licht uit. Soms wordt dat wat later.
Ik ben zelf wat strikter in de slaaptijden als mijn man, die is daar makkelijker in en een half uur later naar bed vindt hij geen probleem. Ik vind het heel belangrijk dat ze voldoende slapen. In de vakantie maakt het me niet zoveel uit. Dan ben ik ook soepeler. Ook in het weekend kijken we samen een leuk programma en dan wordt het natuurlijk ook later.

Ingrid vertelt dat haar dochter van 8 door de week rond kwart voor 8 naar boven gaat en tegen dat ze in bed ligt is het half 9, dan nog voorlezen en zelf lezen. Dat is wel laat, de meeste vriendinnen gaan half 8 naar bed! Zaterdags mag ze om kwart voor 9 naar boven en gaat om negen uur het licht uit. Dat is eigenlijk dus niet zo veel later dan door de week.Maar ja, meestal is er wel iets in een weekend te doen en gaat ze een keertje later. Afgelopen weekend was ze zowel vrijdag als zondag laat naar bed, maar dat probeer ik te beperken tot 1x. Maar ja, voor je er erg in hebt is het laat.

Janine brengt haar dochter Silke (6 jaar) rond kwart over 7 naar boven. “Dan lees ik nog wat voor en ga ik rond half 8 weer naar beneden. Silke mag dan nog even blijven lezen tot 8 uur. Dan geef ik haar nog een kus en gaat ze slapen. Zaterdags gaat ze tot nu toe niet later naar bed, maar ik ga dat wel doen denk ik. Dat is best leuk voor een kind. Ze is haast elke dag al om half 7 in de ochtend wakker, dus ik denk dat we haar best later naar bed kunnen brengen.
Tsja, sommige kinderen hebben nu eenmaal meer slaap nodig als andere en de mijne dus niet.

Danielle vertelt dat Koen van 5 jaar om 18.50 uur naar boven gaat, dan gaan we douchen of in bad, tanden poetsen, verhaaltje lezen en dan lekker slapen om 19.15 uur. Thijs van 7 jaar gaat daarna in bad of onder de douche, tanden poetsen, samen lezen of ik lees iets voor en hij ligt rond 19.45 uur. Meestal gaat hij daarna nog zelf lezen. Zaterdagavond is een speciale avond, dan mogen Thijs en Koen opblijven en hebben we wat lekkers bij de koffie en limonade.

Natasja heeft een zoontje van bijna 4 jaar. “Ik doe niet zo moeilijk met bedtijden, de ene keer gaat hij laat, de andere keer op tijd. Het is maar net zoals het loopt. Maar bij hem weet ik in ieder geval dat hij het klokje rond slaapt. Gaat hij om 7 uur naar bed, dan is hij ook om 7 uur wakker; dus dat is best makkelijk!