Eerste vakantiedag...

6 juli 2012, 12.00 uur. Mijn dochter van acht jaar, bijna negen, komt schuifelend de school uit, groep vijf achter zich latend. Enkele ouders roepen nog: “fijne vakantie!” en we lopen naar huis. De voordeur klapt dicht, even lunchen. Het kadootje; een notitieboekje en een nieuw -volgens traditite- plakboek doet haar weinig. Na de lunch die er ook maar moeilijk in gaat sloft ze naar de bank en ploft erop. “Ik verveel me zo” roept ze uit. O jee, denk ik bij mezelf: nu al?
Ik laat haar maar eventjes haar gang gaan, maar na een uurtje roep ik dat we naar de bibliotheek moeten. Anders moet ik weer een boete betalen. We fietsen samen naar het stadje en na het uitzoeken van een paar boeken stel ik voor om nog even door het stadje te lopen. Op vrijdag is er altijd een marktje en is het altijd gezellig druk. “Het liefste wil ik naar huis” moppert ze. “Oke schat” zeg ik, en voor ik het weet zijn we weer thuis.
Ze begint meteen te lezen en als ik naar buiten ga, komt ze heel eventjes kijken, maar loopt al snel weer naar binnen. Even later maak ik vijf kleine briefjes met ideetjes erop zoals bloemetjes plukken; aardbeien bij de boer halen; rondje langs het meertje lopen en op eentje staat: luieren, lezen en tv kijken. Die pikt ze eruit.
Tsja, mijn meisje wordt groot. Als ik aan haar vraag of ze echt niet iets wil doen krijg ik een tong te zien. Ik mag geen foto van haar maken, ze draait zich boos om en met ‘even gezellig koffie drinken’ krijg ik haar humeur ook niet beter.
Soms zijn mijn mogelijkheden op als moeder, dan weet ik het even niet meer. Hoe lossen andere moeders dit op vraag ik me dan weleens af. Ach, ik laat het maar even. Dochterlief is moe, wil even niks. Maar achterin hoor ik een klein stemmetje mij vertellen dat dit wellicht niet alleen moeheid is maar een soort van prepuberteit misschien. Als dat zo is, dan gaat het een hele lange zes weken schoolvakantie worden. Ik besef me dat ik deze zomer geen kleine meid meer thuis heb. En als ik dat gegeven vaststel plof ik zelf ook maar even op de bank om ervan bij te komen.
Fijne vakantie allemaal!